Dagens PS

Porsche och Audi återkallas – batterier kan brinna

Porsche återkallas
Porsche återkallar bilar av modellen Taycan med årsmodell 2023. (Foto: Porsche)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 12 sep. 2023Publicerad: 12 sep. 2023

Porsche återkallar nya bilar av elbilsmodellen Taycan med årsmodell 2023, och koncernkollegan Audi gör detsamma med e-tron GT. Detta då det finns en brandrisk på grund av problem med en tätning som gör att vatten kan komma in i batteriet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är amerikanska National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) som rapporterar att bilar från Porsche och Audi som tagits till verkstad i USA haft fukt i batteriet.

Billtillverkarna, som är båda premiummärken i den tyska Volkswagen-koncernen, återkallar därför tusentals bilar av årsmodell 2023. För Porsche gäller det 4777 bilar av modellen Taycan, för Audi 1899 bilar av modellen e-tron.

Har bytt isoleringsmedel

Elektrek skriver att biltillverkarna fått rapporter mellan mars och augusti om problem med tätningsmedel från leverantören Teroson, där det i vissa fall upptäckts fukt i batterierna – något som kan leda till brand. I maj bytte tillverkarna till en uppdaterad version av isoleringsmedlet, och inga nya rapporter kring nya bilar har kommit sedan dess.

Inga incidenter har rapporterats där någon bil börjat brinna på grund av problemet, men som en försiktighetsåtgärd återkallar Porsche och Audi bilar med originalversionen av tätningsmedlet Teroson. Skulle batteriet behöva bytas ut görs det utan kostnad.

Inga återkallelser i Sverige ännu

Än så länge har bara bilar i USA återkallats enligt Elektrek, men det ska röra sig om en global återkallelse. Någon återkallelse har ännu inte gått ut i Sverige, rapporterar Carup.

Modellerna som återkallas, årsmodell 2023:
Porsche Taycan
Porsche Taycan 4 Cross Turismo
Porsche Taycan 4S
Porsche Taycan 4S Cross Turismo
Porsche Taycan Cross Turismo
Porsche Taycan GTS
Porsche Taycan GTS Sport Turismo
Porsche Taycan Turbo
Porsche Taycan Turbo S
Porsche Taycan Turbo S Cross Turismo
Audi e-tron GT
Audi RS e-tron GT

ANNONS

Läs mer: Så mycket drar elbilarna egentligen: 70 bilar testade (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS