Dagens PS

Porsche Cayenne blir två modeller starkare

Porsche Cayenne
Porsche kompletterar familjen med två nya Cayenne-modeller – en "vanlig" Cayenne och en 911-flirtande coupé. (Foto: Porsche)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 23 apr. 2024Publicerad: 22 apr. 2024

Porsches stormodell Cayenne utökas med två nya fullmatade varianter – Cayenne GTS och Cayenne GTS Coupé, där den senare är den stora nyheten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det som en gång började med en bil som till många delar härstammade från Volkswagens Type 1, har i dag vuxit till ett bolag med en modellflora spännande över allt från tvåsitsiga extrema sportbilar till stora tunga suvar.

Men alla med den gemensamma egenskapen att de är fullmatade med prestanda.

Nya Porsche cayenne GTS Coupé ligger bakom sin andra nya syster.
Den nya Cayenne GTS Coupé är en öppen flirt med gamla 911:ans linjer. (Foto: Porsche)

När den ursprungliga Porsche 356:an lades på hatthyllan till förmån för den numera legendariska 911:an, var det inte bara ett modellbyte utan samtidigt skapade Porsche en design som nog kommer följa dem så länge bolaget lever.

911 härskar

911:ans profil har sedan den lanserades på marknaden varit bas för märkets alla modeller fram tills dess att den stora suven Cayenne, i alla fall delvis, spräckte 911:ans dominerande design.

Cayenne GTS gillar slingriga bergsvägar
Slingriga asfaltvägar i bergen. Den miljön som Cayenne GTS är byggd för. Då trivs den som bäst. (Foto: Porsche)

När nu två nya modeller släpps ut till Porsches övriga modellprogram, är det en av dem som försöker fånga upp 911:ans designspråk och ska en länk till den övriga märkes-familjen.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Saknad länk

Bilen som är den tidigare saknade länken, har Porsche döpt till Cayenne GTS Coupé. Benar vi isär bilen är den i botten en identisk syster till även nya Cayenne GTS, men har fått en 911-baserad kaross klädd på sig.

Klassisk Porsche-inredning.
Porsche-kännare känner igen sig framför instrumentpanelen. (Foto: Porsche)

Förkortningen GTS betyder på Porsche-språk Gran Turismo Sport, vilket ju kanske kan tyckas vara en lite annorlunda beskrivning av en stor snabbgående suv.

Turboteknik

Mycket av tekniken i de nya modellerna är direkt hämtad från storasystern Cayenne Turbo GT då de två nya GTS-vagnarna är tänkta att mer flirta med vägen än med skogen vid sidan av.

vacker miljö och vacker Porsche
Bara att trampa ned gaspedalen, höra V8:an växla ned och sedan ta sikte på solnedgången. Lyckan är ett faktum. (Foto: Porsche)

Motorn i bilarna är den välkända 4,0-liters V8-dubbelturbomotorn, som har fått en ordentlig genomgång som bland annat har resulterat i att motorstallet har utökats med ytterligare 40 hästkrafter till totalt 500.

ANNONS

Båda de nya modellerna är redan släppta till kunderna och med beräknad leverans ut på gatan till sommaren 2024. Kanske en behövlig injektion då Porsches försäljning under den senaste tiden har bromsat in globalt.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS