ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Pengar rullar in för Volvo Cars tidigare vd Samuelsson

Uppdaterad: 06 apr. 2022Publicerad: 06 apr. 2022
Håkan Samuelsson vid en Volvo C40 i samband med Volvo Cars börsintroduktion 2021. (Bild: TT)

Vad anser du vara en rimlig timlön för ett väl utfört arbete? För Volvo Cars tidigare vd Håkan Samuelsson landade ersättningen per timme under förra året på närmare 27 000 kronor, skriver Dagens Industri. Det går bra nu.

ANNONS
ANNONS

När Volvo Cars före detta vd Håkan Samuelsson avslutade sin tjänst på Volvo Cars i början av mars i år var det med en nästintill fördubblad försäljning och en börsnotering i ryggen.

Detta efter tio lyckosamma år vid posten, med betoning på 2021 då han tog Volvo Cars till börsen. Hårt slit, där belöningen inte lät vänta på sig för den 71-årige Volvo-direktören.

Bra timpenning

Under 2021 steg Samuelssons fasta lön till 14,3 miljoner kronor. Som tillägg till det fick Samuelsson även en bonus på 38,1 miljoner vilket lämnade en total ersättning på över 52 miljoner kronor, och en ungefärlig timpenning på 27 000 kronor, uppger Dagens Industri.

Så har också de rörliga ersättningarna stigit bland Volvos topptjänstemän mellan 2020-2021, från 82, 5 till 103, 9 miljoner kronor skriver Dagens Industri. En summa som även rymmer en saftig engångsbetalning öronmärkt till Samuelsson och andra toppchefer, uppger Dagens Industri.

ANNONS
ANNONS

Fördelaktig aktiedeal

Utöver ett löneklipp erbjöds Samuelsson även möjlighet att köpa aktier till ett fördelaktigt pris i Volvo Cars via ett optionsprogram. Det genererade i 1,2 miljoner aktier, som sedan drygades ut med ytterligare 110 000 stycken till ett pris av 5,8 miljoner kronor. Det lämnar en vinst på närmare 80 miljoner kronor som Samuelsson kan glädjas åt om han säljer sina aktier. Dock som tidigast ett år efter börsnoteringen.

När Volvo Cars nye vd Jim Rowan nu tar över rodret väntar styrelseuppdrag för Samuelsson i det Volvo-ägda elbilsbolaget Polestar, som snart kommer att börsnoteras, uppger Dagens Industri. Något som högst troligt lär falla väl ut för Samuelssons ekonomi, där pengarna fortsätter att rulla in.

Läs även: Volvo Cars nye vd: Då är halvledarbristen borta

ANNONS
ANNONS
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Reporter och redaktör med näsa för röda viner och ord som rimmar.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Reporter och redaktör med näsa för röda viner och ord som rimmar.

ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Investera i svensk innovation som begränsar hjärnskador. Medicintekniska PolarCools CE-märkta produkt, PolarCap® System, används som akut behandlingsmetod vid hjärnskakningar och upprepade smällar mot huvudet. Bolagets vision är att kontrollerad kylning av huvud- och nackskador ska bli en standardbehandling för att begränsa hjärnskador. Försäljningen ökar snabbt och nu genomförs en nyemission för att klara av expansionen.

Läs mer & teckna här