De stora suvarna X5 och X6 får nu en ordentlig M-behandling och kommer i Competition-utförande. Det innebär fler hästkrafter med hjälp av hybridteknologi.

ANNONS

Några veckor sedan presenterade BMW en uppdatering av modellerna X5 och X6 som innebar en hel del förändringar.

Märket valde att skilja mer på modellerna genom att ge X5 en mer robust look medan X6 pryddes med M Sport-paket som standardutrustning.

Miljö mot prestanda

Storsäljaren i Sverige förväntas bli X5 som plug-in hybrid men nu kan den som vill ha extra krut under huven glädja sig åt en ny prestandaversion.

X5 M Competition, tillsammans med sitt coupéformade syskon, får nämligen en 4,4-liters bensin-V8 som producerar 625 hästkrafter och 750 newtonmeter med hjälp av en liten elmotor.

BMW X5 M och X6 M i Competition-utförande. (Foto: BMW)

Första gången som hybrid

Det är första gången M-avdelningen hos BMW utrustar sina bilar med ett mildhybridsystem.

Bilarna får en extra knuff genom ett 48V-system som skickar kraft till en liten elmotor som sitter i växellådan. Det ger upp till 12 hästkrafter och hela 200 newtonmeter extra vrid.

Snabbare respons med hjälp av elmotorn resulterar i en accelerationstid från 0 till 100 kilometer i timmen på 3,9 sekunder.

En suv som kan drifta

En ny funktion möjliggör att modellerna kan skicka en majoritet av kraften till bakhjulen vilket enligt BMW ger föraren en möjlighet att drifta bilarna.

Utsidan har designats för att vara så aggressiv den bara kan bli och insidan bjuder på fler funktioner och en stor, välvd display.

ANNONS
ANNONS
Interiören i BMW X5/X6 M Competition är ny. (Foto: BMW)

BMW X5 M Competition kan konfigureras här och prestandasyskonet X6 här.

Prislappen för den förstnämnda börjar på 1 551 000 kronor och priset för den sistnämnda är aningen högre. Det börjar på 1 588 000 kronor.

Läs även: Provkörning av BMW X7 M60i [Dagens PS]
Läs även:
Provkörning av BMW i7 [Dagens PS]