En grupp svenska intressenter, med bland andra Business Sweden, ska ha uppvaktat multientreprenören och en av Silicon Valleys mest förmögna företagsgrundare, Elon Musk, i förhoppningen att göra Trollhättan till en fabrik för elbillstillverakren Tesla. Uppgifterna kommer från P4 Väst som hänvisar till anonyma källor med insyn.

ANNONS

Men i intressegruppen är man tystlåten. En aktör som pekas ut, leverantörsorginastionen FKG, bekräftar att man varit i kontakt med den amerikanska biljätten.

”Vi hade kontakt via svenska företrädare redan försommaren förra året”, säger vd FKG:s vd Fredrik Sidahl utan att vilja gå in på detaljerna.

Enligt P4 Väst, som påpekar att en affär skulle kunna skapa hundratals jobbtillfällen, ska den svenska elbiltillverkaren Nevs fabrik i Trollhättan ha använts som argument i förslaget som skickats till Musks företag. Något som varken bekräftas eller dementeras av Nevs själva, även om man öppnar för tillverkning av bilar åt andra företag.

”Vi ser att NEVS och Trollhättan kan vara en intressant samarbetspartner för andra biltillverkare när det gäller både tillverkning och labb”, skriver bolagets presschef Ulrika Hultgren i ett mejlsvar till SR.

Hur Tesla reagerat på förslaget är ännu oklart.

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: Motorgurun: Här är framtidens elbilar [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Så skulle Musks galna plan kunna döda dig – 7 sätt [DagensPS.se]>