Dagens Industri har provkört nya Rolls Royce Dawn. (Foto: TT)
Dagens Industri har provkört nya Rolls Royce Dawn. (Foto: TT)

ANNONS

”Rolls-Royce har ett varumärke som för tankarna till statsöverhuvuden, oljemiljardärer och rockstjärnor och har som sådant få konkurrenter. Det gäller även för Dawn.”

Dagens Industris Carl-Johan Lejland har provkört Rolls-Royce senaste tillskott i familjen: Dawn. Den anrika brittiska biltillverkarens nya vrålåk är något mindre än systermodellen Phantom men beskrivs som sportigare än syskonet Ghost och under huven sitter en ”löjligt” muskulös V12-motor på 6,6 liter, 820 Nm och 571 hästkrafter.

”Med ett fullt tramp på gaspedalen tar bilen fart på ett sätt man sällan förknippar med fordon i den här storleksklassen. Och med den åttastegade automatlådan går det att köra Dawn hårt och tufft”, skriver Di-reportern men konstaterar att bilen körs bäst ”aristokratiskt” i behaglig hastighet på landsvägen.

Dawn lovordas för sin extrema komfort och superexklusiva känsla som bara konkurrenten Bentley kan mäta sig med. Di:s utsända vittnar om en svävande körupplevelse tack vare bilens luftfjädring men lika bra gör den sig med taket nedfällt även om det blåser rejält där bak, konstaterar han.

Men med ovanstående kommer förstås en prislapp därefter. Nya Dawn kostar 3,4 miljoner kronor i grundutförande och där till kan i stort sett varje detalj specialbeställas efter egna behov. Och även om en ”Rolls” kan tyckas ligga i överkant för vad man bör lägga på en bil blir köpet vettigare om man ställer den mot ett tvåsitsigt alternativ som Lamborghini, Ferrari eller McLaren, skriver Lejland.

”För den lätt excentriske bilköparen som är ute efter lyx, förfining och komfort är märket dock fortfarande bäst i världen.”

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: Sverige får vänta på hajpade elbilen [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Trumps sportbil svårsåld på auktion [DagensPS.se] >