Dagens PS

Mercedes skrotar elbilsmålet 2030

Mercedes
Mercedes släpper nu sitt uttalade mål att bara sälja elbilar från 2030. Enligt VD Ola Källenius kommer varken marknaden eller produktionen vara mogen för en total omställning så snabbt. (Foto: Mercedes)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 23 feb. 2024Publicerad: 23 feb. 2024

Mercedes hade målet att bara sälja elbilar efter 2030. Nu skrotar bolaget det elbilsmålet och låter förbränningsmotorerna leva ett tag till.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Målet var klart och tydligt uppsatt – Mercedes ska bara sälja eldrivna bilar efter 2030. Men i bolagets årsredovisning som släpptes igår, har bolaget skrotat det löftet.

“Företaget planerar att kunna tillgodose olika kundbehov, oavsett om det handlar om en hel-elektrisk drivlina eller en elektrifierad förbränningsmotor, fram till långt in på 2030-talet”, står det i företagets årsredovisning

Mercedes fortsätter sin elbilssatsning men skrotar målet att endast vara elektrifierade till 2030. (Foto: Mercedes)

Det är den minskade efterfrågan på elbilar som gör att bolaget nu tvingas till reträtt och skrotar elbilsmålet. Den förväntade elbilsförsäljningen, som skulle motsvara 20 procent av bolagets totala försäljning, landade på endast 12 procent för 2023.

Enligt Mercedes VD Ola Källenius är en orsak till att elbilen tappar mot prognosen, att pris-skillnaderna mellan traditionella bilar och elfordon fortfarande är för stor.

För stor pris-skillnad

Källenius menar att det fortfarande kommer dröja många år innan de båda biltyperna har landat på likvärdiga prislappar och det är först då elbilen blir en fullt jämförbar aktör på nybilsmarknaden.

Mercedes spår också en tuff tid framöver. Vinstmarginalen för 2023 landade på branschbästa 12,6 procent men förväntas sjunka ned till 10 procent under 2024.

ANNONS

Läs mer:

Om beslutet på Bloomberg Television här

Mercedes gör aktieåterköp (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS