Race of Champions, som mästarnas mästare för racingförare, gick av stapeln i Piteå i helgen. Vi fanns på plats när svenska Mattias Ekström tog hem segern som därför kunde titulera sig som världens bästa racingförare.

ANNONS

Race of Champions går ut på att världens bästa förare från olika hörn i motorsportens värld tävlar för att utnämna en vinnare.

Årets upplaga bjöd på förare som Sebastian Vettel, David Coulthard, Tanner Foust, Mika Häkkinen, Valteri Bottas, Tom Kristensen, Felix Rosenqvist och Sébastien Loeb.

Förarna kämpade mot varandra och mot klockan i en rad olika bilar och det var alltså Mattias Ekström som presterade allra bäst.

Mattias Ekström
Finalen bjöd på spänning in i det sista. (Foto: RoC)

Från sand till snö

Mattias Ekström åkte nästan raka spåret från sandiga Saudiarabien efter att ha tävlat där med Audi RS Q e-tron, till snöiga Piteå, för att visa vad han gick för i ett startfält som heter duga.

Mattias CV är minst sagt imponerande, han är världsmästare i rallycross och har även vunnit DTM två gånger. Detta blir även den fjärde vinsten av Race of Champions för den 44-åriga dalmasen.

ANNONS
ANNONS

Spännande rakt igenom

I kvartsfinalen vann Mattias över landsmannen Johan Kristofferson som också är rallycrossvärldsmästare.

Flertalet svenskar fanns på plats i Piteå, däribland Johan Kristoffersson. (Foto: RoC)

Därefter vankades det semifinal mot belgiska rallyföraren Thierry Neuville som bjöd på en match som hette duga.

Mattias behöll emellertid lugnet och tog sig således vidare till finalen mot ingen mindre än 23-åriga Mick Schumacher, son till F1-legenden Michael Schumacher som Mattias tävlat mot på Race of Champions i London 2007 samt Peking 2009.

Mattias Ekström
Mick Schumacher kom in på en andra plats efter Mattias Ekström. (Foto: RoC)

Eld i baken

Finalen bjöd på en spännande kamp där den första delen avgjordes bakom ratten på en Polaris (bild). Därefter hoppade Mattias och Mick in i varsin Supercar Lites – typ som en Ford Fiesta – som i Mattias fall började brinna i säkringsdosan.

Ekström drog bort den aktuella säkringen i farten och dansade sig genom den smala, slingriga banan för att hem segern med en marginal på 1,3 sekunder.

Mattias Ekström var nostalgisk

Mattias tyckte sannerligen att det var speciellt att tävla mot Mick och hade bara lovord att säga om den unga tysken.

ANNONS
ANNONS

”Mick representerar nästa generation av racingförare, men jag kommer att fortsätta tävla så länge jag kan”.

Med sin fjärde vinst slår sig Mattias in i rekordböckerna med flest antal vinster tillsammans med Didier Auriol och Sébastien Loeb. 

Mattias Ekström
Mattias gjorde även uppvisningsvarv i en Audi S1. (Foto: Audi)

Läs även: Tom Kristensen – ”det hade hade varit bättre om jag var svensk” [Dagens PS] 
Läs även: Audis svenska Dakarteam – ”Det har varit för dåligt [Dagens PS]
Läs även: Till salu – Sebastien Vettels Nissan GT-R [Dagens PS]