Kan Mercedes utmana Rolls-Royce Phantom med sin nya Maybach S-klass?
Nu har två av världens förnämsta bilar mötts i en riktig lyxduell.
Traditionell extravagans eller modernt överdåd – vad väljer du? 

ANNONS

Rolls-Royce Phantom har hittills varit världens förnämsta lyxbil och bilen som har gällt när framgång ska manifesteras genom att färdas ståndsmässigt. Mercedes har gjort tappra försök att utmana med sina Maybach-modeller, men inte nått ända fram. Nu har Maybach kommit med en helt ny modell. Och Youtubekanalen Throttle House har gjort det angelägna konsumenttestet att ställa bilarna mot varandra i en duell.

Är det här höjden av lyx? Sobert men avskalat och omgiven av de ädlaste materialen i baksätet på Rolls-Royce Phantom.
Eller är det höjden av lyx att vara omgiven av extra allt? I Maybach saknas inga skärmar eller finesser.

Rolls-Royce Phantom beskrivs som klassisk lyx av den gamla skolan. Det handlar om en bil med endast de bästa materialen so går att hitta, läder, trä och metall. Knappt någon plast går att hitta i bilens kupé.

Bilens styrning är så lätt att den kan hanteras med ett finger och körkänslan är som att navigera en kajak på en blank sjö, trots vikten på 2560 kg. Rolls-Royce Phantom kommer med en del unika attribut, som stjärnhimmel i taket.

Här kan du se hela testet på Youtube.

Maybach ger ett helt annat intryck på testarna. Det är mer extra allt och modern lyx i överdåd. Bilen är full med skärmar, högtalare, 4D-ljud och extra belysning. Men det finns också högst relevanta komfortdetaljer som vilstolar med massage och ett kylskåp. Jämfört med en vanlig S-klass har bilen 18 centimeter längre axelavstånd.

Mercedes når kanske inte ända fram för konnässörer av riktig lyx, men så kostar den inte mer än hälften av en Rolls-Royce.

Maybach når inte ända fram när det kommer till komfort – men du får bilen för halva priset. Foto: Throttle House

När det gäller komforten på vägen så är Rolls-Royce ett strå vassare. Trots alla handlar det om världens tystaste bil, och Maybach når fortfarande inte ända fram.

Maybach når inte ända fram. Frågan är om Rolls är dubbelt så bra, som prislappen kan antyda? Ja, det beror helt på vad du vill ha från en lyxbil. Vilken hade du valt?

Rolls-Royce kallar det själva för ”Post Opulence”. Rolls-Royce vill att vi ska omge oss med färre men bättre saker, och att varje sak ska vara bättre.

ANNONS
ANNONS

Kostar under två miljoner

Mercedes Maybach S-klass kostar från 1 912 000 kronor i Sverige, och då får du en V8 med mildhybrid på 503 hästkrafter. Bilen går också att få med V12:a och då finns det 612 hästkrafter. V12-versionen kostar 2 635 000 kronor. Båda versionerna toppar 250 km/h.

Rolls-Royce Phantom kostar å sin sida cirka fyra miljoner kronor, beroende på vilken utrustning du väljer. Bilen har en V12-motor med 571 hk. Om du har riktigt bråttom upp till 100 km/h tar det 5,4 sekunder.

Maybach baskäte
Baksätet i Maybachen är något extra. Vitt skinn, ett underhållningssystem, champagneglas och bullerdämpning är några detaljer. Sen är ju benutrymmet lyx bara det. (Foto: Daimler AG)
Rolls-Royce Phantom har en mer sober stil. Färre skärmar och finesser, men dyrare och exklusivare material. Foto: Rolls-Royce