Dagens PS

Lucid Air Sapphire är nu världens snabbaste bil

Lucid Air Sapphire
Amerikanska Hagerty har styrt upp en trio som heter duga. (Foto: Hagerty/Youtube)
Marcus Berggren
Marcus Berggren
Uppdaterad: 17 okt. 2023Publicerad: 16 dec. 2022

Tesla Model S Plaid, länge världens snabbaste produktionsbil, har ställts i ett dragrace mot kommande Lucid Air Sapphire och en Bugatti Chiron Pur Sport. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Racet anordnas av amerikanska Hagerty som lyckades skrapa ihop en minst sagt imponerande trio. Hur man definierar produktionsbil är emellertid fortsatt debaterat. 

Med snabbaste produktionsbil menas här tiden det tar att avverka kvartsmilen.

Dåtid möter framtid

På startlinjen återfanns alltså nya Tesla Model S Plaid som stoltserar med 1 020 kusar under huven. Sprinten till 100 sägs avverkas på 2,1 sekunder medan toppfarten är 320 kilometer i timmen. Priset börjar 1 549 990 kronor.

Det fanns även en Lucid Air Sapphire, som har hela 1 200 hästkrafter och når 100 knyck på blott 1,95 sekunder medan toppfarten är hela 330 knyck. Prislappen är 3,2 miljoner kronor.

Förbränningsmotorn representerades av Bugatti Chiron Pur Sport, en specialmodell av den legendariska hyperbilen.

Den har 1 500 hästkrafter och avverkar 0 till 100 på 2,3 sekunder och når en begränsad toppfart på 420 kilometer i timmen. Chiron Pur Sport kostar cirka 50 miljoner kronor.

ANNONS

Senaste nytt

Oväntat resultat. Eller?

ANNONS

Som videon nedan visar hamnar Tesla Model S Plaid sist. Den andraplatsen intas av Chiron Pur Sport medan guldet går till Lucid Air Sapphire. Det bör dock understrykas att den sistnämnda var i form av en prototyp då Sapphire ännu inte lanserats.

Bugatti Chiron Pur Sport är slutsåld medan Model S Plaid går att köpa.

Resultaten är emellertid väldigt jämna – Lucid Air avverkar kvartsmilen på 9,1 sekunder med en hastighet på 251 kilometer i timmen.

Bugatti Chironen – som inte riktigt hängde med i starten – kommer i mål på 9,3 sekunder, även det med en hastighet på 251 knyck.

Model S Plaid kommer i mål på 9,3 sekunder med en fart på 246 kilometer i timmen. Model S Plaid är emellertid den billigaste av de tre och ligger sannerligen hack i häl.

Lucid AIr Sapphire är snabbast i världen – typ

Resultatet innebär att Lucid AIr Sapphire är världens snabbaste produktionsbil enligt videon och med amerikanska mått mätt – det gäller alltså kvartsmilen (402 meter). Att bilen i fråga dessutom inte var en produktionsbil kan också diskuteras.

Vilken hade du valt?

ANNONS

Läs även: Pininfarina Battista är snabbast någonsin till 200 km/h
Läs även: Provkörning av Lucid Air
Läs även: Provkörning av Bugatti Chiron

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Marcus Berggren
Marcus Berggren

Motorjournalist. Chefredaktör på Högsta Växeln.

Marcus Berggren
Marcus Berggren

Motorjournalist. Chefredaktör på Högsta Växeln.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS