Dagens PS

Lucid Air krossar Tesla i räckvidd

Lucid Air blir en allvarlig konkurrent till Tesla. Nya Air kom rekordlånga 83,7 mil i EPA-testet. Foto: Lucid
Maths Nilsson
Maths Nilsson
Uppdaterad: 26 sep. 2021Publicerad: 26 sep. 2021

Lucid Air knockar konkurrenterna i det första räckviddstestet.
Den nya elbilen kom 83,7 mil på en laddning i det officiella EPA-testet – Teslas bästa modell klarade inte mer än 65,1 mil i samma test.
– Det är möjligt tack vare ny teknik, säger vd Peter Rawlinson.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Lucid Motors börjar nu närma sig produktionsstart och leverans av de första bilarna. Och Teslakonkurrenten tycks verkligen bli att räkna med.

Första modellen Lucid Air fick den längsta räckvidden någonsin i det tuffa EPA-testet: 83,7 mil.

Teslas bästa bil Model S Long Range kom inte längre än 65,1 mil i samma test. Porsche Taycan 4S klarade mindre än hälften av distansen i EPA-testet: 36,5 mil. Mercedes EQS har klarar 77 mil, men i det mindre krävande WLTP.

Så här såg det ut när Air testades i USA enligt EPA-normen. Foto: Lucid

Modellen som testades var Lucid Air Dream Edition Range med ett batteri på 113 kWh. Det finns även en starkare prestandaversion som kom 75,8 mil i testet. Lucid Air har ännu inte testats enligt europeiska normen WLTP, men en räckvidd på över 80 mil torde vara möjlig.

– Det viktiga är att denna hållpunkt har uppnåtts med Lucids världsledande egna elbilsteknik, inte bara genom att installera ett överdimensionerat batteripaket, säger Peter Rawlinson, VD och CTO för Lucid Group.

Var med och utvecklad Tesla Model S

Peter Rawlinson var även med och utvecklade Tesla Model S som producerades än i dag.  Han lyfter fram flera saker som gjort Lucids räckviddsrekord möjligt.

ANNONS

– Vårt beprövade 900V-batteri och BMS-teknik, våra mindre  drivenheter, tillsammans med vår Wunderbox-teknik ger Lucid Air ultrahög effektivitet, vilket gör det möjligt att resa längre från mindre batterienergi.

Lucid Air skulle ha börjat levereras under första delen av 2021, men leveranserna har skjutits tillbaka. Men nu verkar de första kunderna ska få sina bilar i oktober.

Det handlar om en riktigt lyxig elbil som utmanar Tesla Model S. Lucid Air kommer att kosta över en miljon kronor. Bilen gör 0-100 km/h under tre sekunder.

Bilen kan reserveras i Sverige och troligen startar leveranserna under nästa år, de exakta priserna inklusive svensk moms är inte släppta. 

De första kunderna ska få sina bilar i oktober. Lucid Motors har inte varit någon succé på Nasdaqbörsen sedan noteringen 27 juli. Foto: Lucid

Lucid är börsnoterat på Nasdaq sedan den 27 juli efter en så kallad SPAC-affär med Churchill Capital Corp IV. Haussen var stor inför noteringen, men den stora börsstegringen har uteblivit.

Faktum är att Lucids kurs i dag är något lägre än när företagen noterades via SPAC-affären. Kanske kan räckviddsrekordet få investerarna på bättre humör.

Inredningen i Lucid Air blir lika luftig som namnet antyder. Foto: Lucid

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS