Här är bilfynd som kan bli bättre investeringar än börsen.
Brittiska Hagerty har analyserat värderingsdata och listar de 10 modeller som kommer att öka mest i pris.
– Köp bilen med ditt hjärta i första hand, om den ger avkastning är det en bonus, råder Hagertys experter. 

ANNONS

Försäkringsbolaget Hagerty använder sina egna värderingsdata för att lista 10 bilmodeller på ”Bull Market List” som kommer stiga i värde. Listan lanserades i USA för fyra år sedan,  och nu görs den för första gången för Europa.

De 10 modellerna som har valts ut innehåller så olika bilar som Renault 5 GT Turbo till Mercedes-Benz SLS AMG. Och för första gången rankas Ford Fokus och Toyota MR2 som moderna klassiker.

Bilarna på listan är utvalda för att ge den bästa värdeutvecklingen samtidigt som de erbjuder en angenäm körupplevelse. Chansen till en fin värdestegring är god, men listan riktar sig mer till bilentusiaster än rena investerare.

Gick upp 30 procent på ett år

Många av bilarna från Hagerty Bull Markets amerikanska lista har slagit börsen. Toyota MR2 rankades som en av de mest prisvärda bilarna i USA och gick upp 30 procent på ett år. BMW M3 gick upp med 20 procent.

Det är en underbart varierad lista som erbjuder bilar som är tillgängliga för många entusiaster. Dessa bilar ger dig chansen att ägarkostnaderna kompenseras av att de stiger i värde, säger Jon Mayhead, chef för Hagerty UK Valuations.

Årets lista – 10 bästa moderna klassikerna

Aston Martin

Aston Martin DB7
DB7-serien håller på att bli en klassiker, men har faktiskt sjunkit i pris de senaste åren. Men nu är det dags för värdet på Aston Martin att studsa tillbaka i takt med tilltagande ålder. Leta efter välbevarade exemplar med låga miltal nu när priserna är låga. Du hittar ett bra exemplar från cirka 400 000 kr.

ANNONS
ANNONS

Ferrari 328 
Ferrari 328 har aldrig nått samma prishöjder som många andra av de italienska fullbloden. De senaste åren har värdet till och med minskat. Det är lite märkligt, för ”Magnum-Ferrarin” 328 har alla förutsättningar att bli en eftertraktad samlarbil: Underbart 80-talsutseende, sällsynt modell och det är en Ferrari. Du hittar en fin Ferrari 328 för så lite som 700 000 kr, men räkna med ganska dyra underhållskostnader.

Ford Focus (Mk1)
En samlarbil behöver inte vara dyr. Första generationen av Ford Focus börjar bli sällsynt på vägarna för de flesta har rostat bort eller skrotats på grund av mekaniska fel. Men hittar du en fin lågmilare så köp den. En äldre Ford Focus i nästan perfekt skick kostar under 20 000 kr. Hoppa över renoveringsobjekten, det lönar sig inte.

Jaguar Mark II  
Jaguar Mk II är redan en ikonisk klassiker som har samlats och vårdats ömt sedan första dagen de såldes. Priserna har legat still i några år, men nu har de börjat öka snabbt. Jaguar Mark II har fortfarande tillväxtpotential och nu är det dags att slå till. Det går att hitta bilar för omkring 200 000 kr.

ANNONS
ANNONS

Land Rover Discovery (Series 1)
Äldre Land Rover-bilar har gått upp i pris de senaste åren, och nu kan det vara dags för äldre Land Rover Discovery att följa efter. Du får dem extremt billigt just nu. En bil i bra bruksskick kan kosta så lite som 50 000 kr, men det låga priset är snart ett minne blott.

10 bilfynd som kan öka mer i värde än börsen

Mercedes-Benz SLS AMG
De  flesta dyra prestandabilar sjunker först i pris för att till slut bottna och börja öka. Mercedes SLS AMG sjönk varje månad fram tills september i år, då priserna plötsligt började öka. Nu har de ökat med 2,5 procent på kort tid. Det går att hitta bilar i Sverige för under två miljoner kronor, om några år kommer det betraktas som ett otroligt klipp.

10 bilfynd som kan öka mer i värde än börsen

Mini Cooper 
Den gamla klassiska hundkojan har stigit i pris under flera år, men uppgången är knappast slut ännu, enligt Hagerty. Nästa år firar modellen sitt 60-årsjubileum, vilket kommer öka intresset. Fina exemplar kostar redan över 100 000 kr, en bil i använt bruksskick kan du få för 50 000 kr.

10 bilfynd som kan öka mer i värde än börsen

Porsche 944 S2 
Fortfarande går det att hitta en fin 944 S2 för under 200 000 kr. Bilen är nästan lika snabb som 944 turbo, men betydligt billigare och mer pålitlig med sin treliters fyra på 211 hk. Värdet har stått still i några år nu, men räkna med en kommande prisuppgång.

ANNONS
ANNONS

10 bilfynd som kan öka mer i värde än börsen

Renault 5 GT Turbo 
Små GTI-bilar är riktigt i ropet just nu och värdet har rakat i höjden. Renault 5 GT Turbo är fortfarande billig, enligt Hagerty. I Sverige är modellen dock väldigt sällsynt, så ska du säkra ett exemplar är risken stor att du får importera bilen från kontinenten.

10 bilfynd som kan öka mer i värde än börsen

Toyota MR2 (Mk3)
Hur länge ska den fina mittmotorbilen Toyota MR2 vara så billig? Fortfarande kan du köpa ett fint exemplar för 60 000 kr. Bilen bjuder på massor av körglädje och är billig att underhålla. Här förutspår experterna en rejäl värdestegring samtidigt som bilen är rena nöjesmaskinen.

Läs mer: Testet: Polestar 1 vinner över BMW M8 och Mustang [Dagens PS]