Dagens PS

Lamborghini säljer bilar som aldrig förr

Lamborghini Urus
Lamborghini slog försäljningsrekord under årets första hälft. (Foto: Lamborghini)
Gustaf Gripenlöf Karlberg
Gustaf Gripenlöf Karlberg
Uppdaterad: 31 juli 2023Publicerad: 31 juli 2023

Det ekonomiska läget är fortsatt skakigt, men det märks inte hos Lamborghini. Den första halvan av 2023 blev nämligen en rekordperiod försäljningsmässigt för den italienska sportbilstillverkaren. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det ekonomiska läget är fortfarande skakigt på många håll i världen. 

Detta till trots finns det dock uppenbarligen gott om välbemedlade individer som mer än gärna lägger stora summor på vräkiga lyxprodukter.

Ett tecken på detta är att den italienska sportbilstillverkaren Lamborghini slog ett nytt försäljningsrekord under den första halvan av 2023.

Ökning på nära 5 procent

Under perioden januari till juni 2023 sålde märket totalt 5 341 bilar, vilket är en ökning på 4,9 procent jämfört med förra året.

Modellerna bakom rekordsiffran är huvudsakligen den V10-bestyckade superbilen Huracán samt suven Urus, då leveranserna av det nya flaggskeppet Revuelto ännu inte har dragit igång.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

EMEA-regionen dominerar

För den största delen av försäljningen under perioden stod EMEA-regionen, som innefattar Europa, Mellanöstern och Afrika, med 2 285 vagnar sålda.

Detta följdes av Amerika, med 1 857 sålda bilar, och Asien och Oceanien med 1 199 sålda exemplar. 

Den i särklass största enskilda nationen i försäljningssiffrorna var USA med 1 857 bilar sålda.

Till åren komna modeller

Att de två modellerna Huracán och Urus säljer så pass bra är inte bara anmärkningsvärt på grund av att de båda har prislappar i mångmiljonklassen, utan också då de börjar bli ganska gamla.

Båda modellerna är planerade att tas ur produktion under den andra halvan av 2024, och hela produktionen som är planerad fram till dess är slutsåld.

ANNONS

Urus kommer dock att återuppstå i en ny laddhybridversion efter 2024, medan Huracán ska ersättas av en ny modell.

Elbil på horisonen

Utöver nya Revuelto, den kommande generationen av Urus, samt den väntade Huracán-ersättaren planerar Lamborghini även att lansera en fjärde modellserie.

Det handlar om märkets första elbil, som ska bli en fyrsitsig GT-coupé som om allt går enligt planen ser dagens ljus under 2028.

Läs även: Lamborghinis bensinbilar är slutsålda – för alltid 

Läs även: Corvette Z06 testad: Sätter européerna på plats

Läs även: Polisen säljer Lamborghini: Tar bara kontanter

ANNONS
ANNONS
Gustaf Gripenlöf Karlberg
Gustaf Gripenlöf Karlberg

Motorjournalist. Redaktör på Högsta Växeln.

Gustaf Gripenlöf Karlberg
Gustaf Gripenlöf Karlberg

Motorjournalist. Redaktör på Högsta Växeln.

ANNONS
Helt elektriska BMW i5 är äntligen här!
bmw logo

Föreställ dig ljuden, dofterna, känslan. De futuristiska tonerna som välkomnar, ljusdesignen som leker över interiören och ergonomiskt utformade säten som sätter dig på första parkett. Minsta detalj är som gjord för att du ska må bra. Barnslig förväntan möter vuxen elegans i nya, helt elektriska BMW i5. Luta dig tillbaka och njut av den imponerande räckvidden, innovativa tekniken och iögonfallande designen. Välkommen in till din närmaste återförsäljare för en provkörning.

Boka provkörning
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS