Volvo Cars vd tiger om den skepsis som nu märks bland investerare inför bolagets notering. Håkan Samuelsson vill inte kommentera saken.

ANNONS

Svenska Dagbladet konstaterar att det varit tyst länge nu kring Volvo Cars börsnotering, som Håkan Samuelsson slog på stora trumman för i början av maj.

Samuelsson uppgav då att Volvo Cars undersöker möjligheterna till en listning. Men nu finns det enligt vad SvD erfar en stor tveksamhet bland investerare inför prislappen av Volvo Cars i samband med en börsnotering.

”Kommer bli tufft”

Medan Volvo Cars ägare Geely söker en värdering på runt 200 miljarder kronor anser flera svenska institutioner att börsvärdet snarare bör ligga kring 150 miljarder.

”Personbils­branschen har länge haft svårt att tjäna pengar. Samtidigt står man inför en omställning där hela bilflottan ska elektrifieras. Det kommer bli tufft, säger en centralt placerad källa på en av de svenska institutionerna som förklaring till varför man är tveksam till att investera i Volvo Cars”, säger  en centralt placerad källa på en av de svenska institutionerna till tidningen och tillägger att det även finns ”en politisk risk med kinesiska Geely”.

När Geely första gången försökte notera Volvo Cars 2018 sprack det hela just på att man ville ha långt mer betalt än vad de svenska institutionerna var villiga att betala.

Elektrifieringen central fråga

Denna gång kommer elektrifieringen av bilarna att spela en stor roll i värderingen, enligt Handelsbankens ledande fordonsanalytiker Hampus Engellau.

”Den stora frågan är hur Volvo Cars framtida intäkter ser ut när alla bilar har elektrifierats. Det är en viktig faktor när värderingen ska sättas”, säger han.

Volvo Cars och vd Håkan Samuelsson har avböjt att kommentera.

Två svenska institutioner har redan enligt SvD gått in med pengar i Volvo Cars: MF och Folksam.

ANNONS
ANNONS

AMF och Folksam uppges ha köpt så kallade preferensaktier för totalt 5 miljarder kronor. De aktierna kan sedan omvandlas till vanliga aktier vid en eventuell börsnotering.

Tidigare har AMF uttalat sig positivt om Volvo Cars börsplaner, men i dag är det knäpptyst från jätten.

Läs även: Börsnotering välkomnas – ”bra för pensionssparare” [DagensPS.se] »