Nya bilskatten för att minska utsläppen innebär en kostnad på mer än 36 000 kronor de tre första åren för populär Volvo.

ANNONS

Det här skriver Dagens Nyheter och berättar att det är ägare till nyregistrerade Volvo XC60 som åker på en tung smäll när bilskatten höjs från årsskiftet.

Det bör sägas att den så kallade bonus malus-skatten både höjs och sänks. För bränsleslukande bilar som Volvo XC60, en av de mest sålda bilmodellerna, blir det en höjning från 9 567 kronor till 12 1 77 kronor per år.

Totalt betyder det att Volvoägaren ska betala 36 531 de tre första åren, enligt DN.

Suv-ägare straffas hårdast

Orsaken är att bilen, som har en fyrcylindrig tvålitersdiesel, anses skada klimatet mer än mindre törstiga bilar.

För renodlade elbilar höjs bonusen från 60 000 till 70 000 kronor, samtidigt som laddhybrider får mindre bonus. I artikeln nämns bland annat Volkswagen GTE som får bonusen sänkt med nästan en tredjedel, från 37 800 kronor till 27 000 kronor.

Även för bilar som fram till nu betraktats som miljövänliga och bränslesnåla blir det flera tusenlappar mer i skatt under de tre första åren efter registreringen, framgår det.

Allra hårdast slår de nya bonus malus-reglerna mot ägare till stora, fyrhjulsdrivna suvar med dieselmotorer. Om koldioxidutsläppen är höga innebär det närmare 40 000 kronor mer i skatt under den aktuella treårsperioden.

ANNONS
ANNONS

I DN finns tabeller som visar hur mycket dyrare din bil blir med den nya bonus malus-skatten, som syftar till att minska avgaserna med klimatmålen 2030 i sikte.

Läs även: Efter avslöjandet backar regeringen [DagensPS.se] »

Läs vidare: Bilarnas utsläpp högre än vad siffrorna visar [SvD] »