Dagens PS

Dödsstöt hotar 15 miljoner dieselbilar

Domstolen i Leipzig
Domstolen i Leipzig
Dagens PS
Dagens PS
Uppdaterad: 22 feb. 2018Publicerad: 22 feb. 2018

Domstolen i Leipzig, en av Tysklands fem federala sistainstansdomstolar, ska i dag ge en dom om potentiell förbud av 15 miljoner dieselbilar, rapporterar Reuters.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Frågan berör ett tidigare klagomål från miljögruppen DUH om att nivåerna av de förorenande och hälsofarliga partiklarna i bilarna har varit högre i städer som Stuttgart och Düsseldorf än i övriga EU.

Som ett led valde en lokal domstol att ge DUH rätt och beordra städerna att stoppa dieselbilarna. Men fallet blev snabbt överklagat av delstaterna som fick gehör i sin appellation.

Nu har frågan tagits upp till den högsta instansen i en federal domstol där ett potentiellt förbud alltså kan påverka 15 miljoner dieselbilar i landet. För deras tillverkare skulle kostsamma modifieringar bli nödvändiga om miljögruppen vinner målet, uppger nyhetsbyrån. Tyskland är Europas största bilmarknad.

Dieselbilar har hamnat i dåligt rykte efter skandalen kring Volkswagen och de senaste årens uppsving inom elbilar.

Det hela har resulterat i att flera städer valt att ta beslut om förbud av dieselbilar i stadstrafiken år 2025. Paris, Aten, Madrid och Mexico City finns bland de som valt att backa upp detta initiativ.

Dagens PS har i dag berättat att Porsche tar det drastiska beslutet att sluta tillverka dieselbilar. Orsaken är alla utsläppsskandaler.

ANNONS
ANNONS
Dagens PS
Dagens PS

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

Dagens PS
Dagens PS

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

ANNONS
Helt elektriska BMW i5 är äntligen här!
bmw logo

Föreställ dig ljuden, dofterna, känslan. De futuristiska tonerna som välkomnar, ljusdesignen som leker över interiören och ergonomiskt utformade säten som sätter dig på första parkett. Minsta detalj är som gjord för att du ska må bra. Barnslig förväntan möter vuxen elegans i nya, helt elektriska BMW i5. Luta dig tillbaka och njut av den imponerande räckvidden, innovativa tekniken och iögonfallande designen. Välkommen in till din närmaste återförsäljare för en provkörning.

Boka provkörning
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS