Domstolen i Leipzig, en av Tysklands fem federala sistainstansdomstolar, ska i dag ge en dom om potentiell förbud av 15 miljoner dieselbilar, rapporterar Reuters.

Frågan berör ett tidigare klagomål från miljögruppen DUH om att nivåerna av de förorenande och hälsofarliga partiklarna i bilarna har varit högre i städer som Stuttgart och Düsseldorf än i övriga EU.

Som ett led valde en lokal domstol att ge DUH rätt och beordra städerna att stoppa dieselbilarna. Men fallet blev snabbt överklagat av delstaterna som fick gehör i sin appellation.

Nu har frågan tagits upp till den högsta instansen i en federal domstol där ett potentiellt förbud alltså kan påverka 15 miljoner dieselbilar i landet. För deras tillverkare skulle kostsamma modifieringar bli nödvändiga om miljögruppen vinner målet, uppger nyhetsbyrån. Tyskland är Europas största bilmarknad.

ANNONS
ANNONS

Dieselbilar har hamnat i dåligt rykte efter skandalen kring Volkswagen och de senaste årens uppsving inom elbilar.

Det hela har resulterat i att flera städer valt att ta beslut om förbud av dieselbilar i stadstrafiken år 2025. Paris, Aten, Madrid och Mexico City finns bland de som valt att backa upp detta initiativ.

Dagens PS har i dag berättat att Porsche tar det drastiska beslutet att sluta tillverka dieselbilar. Orsaken är alla utsläppsskandaler.