Dagens PS

Experter får déjà vu i nya Citroën C3 Aircross

Citroën C3 Aircross får 755 poäng i PS Bäst i alla tester. (Foto: Citroën)
Citroën C3 Aircross får 755 poäng i PS Bäst i alla tester. (Foto: Citroën)
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 01 mars 2018Publicerad: 01 mars 2018

Till ytan en suv – på insidan en familjebil. Men har Citroën lyckats tuffa till märket eller har man bara fallit i sportträsket? Så här säger experterna om bilen som korats till en av sju finalister i prestigeladdade Car of the Year.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När Svenska Dagbladets motorjournalist Eric Lund får syn på nya Citroën C3 Aircross på papperet får han minnesbilder från biltillverkarens 2CV – en klassisk och folklig modell med framhjulsdrift, smala däck och tilltagen mankhöjd som tuffade på mellan åren 1948 och 1990. Men där någonstans stannar likheterna, menar motorexperten.

Nya Citroën C3 Aircross är den uppenbara uppföljaren till klassikern 2CV, anser Svenska Dagbladets motorexpert Eric Lund. (Foto: Citroën) Nya Citroën C3 Aircross är på ett sätt den uppenbara uppföljaren till klassikern 2CV, anser Svenska Dagbladets motorexpert Eric Lund. (Foto: Citroën)

Även om nya C3 Aircross marknadsförs som en suv saknar den flera av klassens egenskaper.

“Markfrigången är bara 17,5 centimeter – lägre än många personbilar helt utan suv-ambitioner. Jämfört med 2CV blir det närmast generande: gamlingen står 25 centimeter över marken.”

I stället tycks Citroën ha fallit i sportträsket, som så många med dem, menar Eric Lund. Bilmärkets en gång “franska stolthet” med fokus på komfort och funktionalitet går lite förlorad när Citroën försöker hänga på konkurrenterna och tuffa till upplevelsen, skriver SvD:s journalist.

(Foto: Citroën) Tyvärr har bilen fallit i sportträsket, anser SvD:s motorskribent. (Foto: Citroën)

Att bilmärket befinner sig i en fas av omstöpning märker även Expressen Allt om bilars skribent Jan-Erik Berggren tydligt, även om han är betydligt mer positiv kring Citroëns förändringsarbete.

“Taktiken har varit att snabbt, snabbt bredda utbudet av suvar, på bekostnad av familjebilarna, och att bygga suvar som ser ut som en suv på utsidan men upplevs lika trevlig och komfortabel som en familjebil på insidan, som C3 Aircross.”

Lyckas man då, enligt honom? Med bravur, anser Jan-Erik Berggren som fick testköra bilen på snirkliga vägar på den franska ön Korsika. Här kommer C3 Aircross köregenskaper till sin rätta när bilen med lätthet tar sig fram över berg, ned i dalar, utmed bergsklippor och nedför branta grusvägar, konstaterar han.

Allt om bilars Jan-Erik Bergren tycker att C3 Aircross "ser ut som en suv på utsidan men upplevs lika trevlig och komfortabel som en familjebil på insidan". (Foto: Citroën) Allt om bilars Jan-Erik Bergren tycker att C3 Aircross “ser ut som en suv på utsidan men upplevs lika trevlig och komfortabel som en familjebil på insidan”. (Foto: Citroën)

Men mest imponerar den “pigga” och “dragvilliga” motorn.

“Motorljudet hörs när motorn tvingas arbeta men sjunker undan när motorn vilar. Vindbrus och vägljud finns där men är inte mer besvärande än i andra bilar i samma storleks- och prisklass.”

Tillbaka till Eric Lund på Svenska Dagbladet som trots allt har flera bra saker att säga om Citroëns kompakta suv. Exempelvis är både körkänsla och väguppträdande mindre precist än hos konkurrerande modellerna.

En bra egenskap, alltså, förtydligar han.

“Det är positivt. Att vanliga bilar, ämnade att bemästra en lång rad vardagar, ofta har hårda sportfjädringar och lockar med “körglädje” är en knasig utveckling”, anser Eric Lund men understryker att C3 Aircross ändå kommit lindrigast undan bland konkurrenter som “tvingats på onödigt sportiga ideal”.

Att C3 Aircross inte har lika "precis" körkänsla som konkurrenterna är positivt i vardagskörning, anser Eric Lund. (Foto: Citroën) Att C3 Aircross inte har lika “precis” körkänsla som konkurrenterna är positivt i vardagskörning, anser Eric Lund. (Foto: Citroën)

På insidan har Citroëns finalist skonats från den “virriga” instrumentbräda som pryder systermodellen C4 Cactus interiör, konstaterar Eric Lund. Kvar är dock pekskärmen som används för att styra bilens funktioner – ett minus enligt tidningens motorskribent som underkänner den för seg respons och “vimsigt” utförande.

C3 Aircross har skonats systermodellen C4 Cactus instrumentbräda men behåller samma "vimsiga" pekskärm, skriver SvD-journalisten. (Foto: Citroën) C3 Aircross har skonats systermodellen C4 Cactus instrumentbräda men behåller samma “vimsiga” pekskärm, skriver SvD-journalisten. (Foto: Citroën)

Eric Lund tror att Citroën, tack vare sin historia, har potential för en homerun men undrar samtidigt om de senaste modellerna lever upp till en ny image eller om de faller platt i “ett lager av smink”.

Han avslutar:

“C3 Aircross riskerar att bli en i mängden av små suvar med framhjulsdrift.”

Citroën C3 Aircross får 755 poäng i PS Bäst i alla tester.

arets-bil-2018-test-poang-lista-bast-i-alla-tester

FAKTA & PRIS (enklaste versionen*):

Pris: från 159.000 kronor.
Motor: Trecylindrig bensin.
Cylindervolym: 1 199 cc.
Effekt: 82 hk.
Vridmoment: 118 Nm.
Växellåda: Femväxlad manuell,
Drift: Framhjulsdrift.
0–100 km/h: 14,0 sekunder.
Toppfart: 165 km/h.
Bränsleförbrukning: 5,9 i stadskörning.
CO2: 116 gram/km i blandad körning.
Längd x Bredd x Höjd: 4.154 x 1.824 x 1.637 mm.
Tjänstevikt: 1.256 kg.
Dragvikt: 650 kg.

*Modellerna i Allt om bilars och Svenska Dagbladets tester kostar mellan 209.900 och 229.800 kronor.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Bildgalleri: Citroën C3 Aircross

ANNONS
ANNONS
ANNONS
Helt elektriska BMW i5 är äntligen här!
bmw logo

Föreställ dig ljuden, dofterna, känslan. De futuristiska tonerna som välkomnar, ljusdesignen som leker över interiören och ergonomiskt utformade säten som sätter dig på första parkett. Minsta detalj är som gjord för att du ska må bra. Barnslig förväntan möter vuxen elegans i nya, helt elektriska BMW i5. Luta dig tillbaka och njut av den imponerande räckvidden, innovativa tekniken och iögonfallande designen. Välkommen in till din närmaste återförsäljare för en provkörning.

Boka provkörning
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS