Enligt en ny rapport är totalkostnaden för att äga elbil i Sverige den tredje lägsta i Europa – undersökningen baseras på 22 europeiska länder.

ANNONS

Bara Grekland och Tyskland har lägre totalkostnad för att äga elbil än Sverige i Europa, visar undersökningen från leasingbolaget Leaseplan.

”Det är glädjande att Sverige hamnar högt upp på listan. Samtidigt ska vi komma ihåg att det finns väldigt mycket kvar att göra i Sverige för att vidare främja såväl företags som privatpersoners övergång till elbilar. Vår senaste undersökning bland svenska tjänstebilsförare visar till exempel att endast 2 procent anser att det finns tillräcklig med laddstationer i Sverige och bara 12 procent tycker regeringen gör tillräckligt för att främja övergången”, säger Malin Malm, commercial director på Leaseplan Sverige, i ett pressmeddelande.

I de flesta europiska länder är det nu billigare att ha elbil än bilar som går på diesel och bensin, enligt beräkningarna i årets index där kostnaderna för bränsle/energi, värdeminskning, skatt, försäkring och underhåll sammanställts i 22 länder i Europa.

De länder som ingår i undersökningen är Österrike, Belgien, Tjeckien, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Grekland, Ungern, Irland, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Spanien, Sverige, Schweiz och Storbritannien.

Så mycket (eller lite) kostar elbilen

I Sverige är totalkostnaden för att äga elbil 7 693 kronor, vilket alltså placerar Sverige på tredje plats i ligan med Grekland i topp.

I Grekland är kostnaden för att äga elbil 7 463 kronor och i Tyskland, listtvåan, 7 603 kronor.

Bland jämförelseländerna är det minst kostnadsseffektivt att vara elbilsägare i Tjeckien, där totalkostnaden för att äga elbil uppges vara 12 224 kronor.

Totalkostnaden beräknas som ett medelvärde under de första fyra årens ägande och antar ett genomsnitt på 30 000 körda kilometer per år.

ANNONS
ANNONS

I Polen är det billigast att köra bensinbil och i Grekland är det billigast att köra dieselbil, framgår det i undersökningen, som är den sjätte i ordningen.

Läs mer här.

Läs även: Ny elbil för folket – med förföriska franska former [Dagens PS]