Dagens PS

Klubbat: Tjänstebilen blir dyrare

Tjänstebil
Nu kommer en ny skattesmäll för alla de svenskar som har tjänstebil.(Foto: Volkswagen)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 03 juni 2021Publicerad: 03 juni 2021

Nu blir tjänstebilen dyrare. Under onsdagen klubbade riksdagen igenom förslaget om högre förmånsvärde på tjänstebilar. I genomsitt blir det 9 000 kronor dyrare om året att skaffa förmånsbil efter 1 juli.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Riksdagen gick på onsdagen med på regeringens kritiserade förslag om att höja förmånsvärdet på tjänstebilar, skriver Di. 

”Den nuvarande schablonen har i stort sett varit oförändrad sedan den infördes 1997 och ger ett förmånsvärde som understiger vad det faktiskt kostar att ha en privatägd bil”, står det på riksdagens hemsida.

Så den nya schablonen ska justeras så att förmånsvärdet bättre ska motsvara kostnaden för en privatägd bil.

”Det innebär att skattesystemet gynnar inkomst i form av bilförmån jämfört med lön, men också att fossildrivna bilar premieras i förhållande till andra varor och tjänster. Enligt beslutet ska det ränterelaterade respektive prisrelaterade beloppet ändras så att schablonen bättre avspeglar den genomsnittliga kostnaden för en privatägd bil”, står det vidare på riksdagens hemsida.

9 000 kronor dyrare

Det nya regelverket ska ge 2,3 miljarder extra i statskassan, vilket kommer innebära att det i genomsnitt blir 9 000 kronor dyrare per år att skaffa förmånsbil efter 1 juli, jämfört med hur det var tidigare, skriver tidningen Auto Motor & Sport, som Di återger.

350 000 svenskar

Det nya klubbade beslutet gör tjänstebilen dyrare för 350 000 svenskar och om tjänstebilen dessutom är nyregistrerad så är höjningen, enligt regeringens beräkningar, ytterligare 25 procent dyrare i genomsnitt.

ANNONS

Höjningen blir ännu saftigare för bilar som kostar mellan 250 000 och 350 000 kronor. Där hamnar ökningen på omkring 30 procent.

Läs mer: Skattesmällen: 70-90 procent dyrare tjänstebil från 1 juli

 

 

 

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS