I 42 år stod den fabriksnya Saaben gömd i en lada. När ägaren avled hittades bilen med sju kilometer på mätaren.
I går klubbades bilen för 500 000 kronor – efter en dramatisk avslutning på auktionen.

ANNONS

En dag i oktober 1979 kom en lastbil och levererade en fabriksny Saab 96 V4 Super av årsmodell 1980 till ägaren i Nossebro i Västergötland. Bilen kördes aldrig på vägarna och ägaren ställde av sin helt nya bil i ett uthus den 17 oktober 1979.

Där har den stått ändå fram till helt nyligen, vilket Dagens PS var bland de första att berätta om här.

Så här stod bilen gömd i 42 år, delvis nedsjunken i skräp. Foto: Netauktion

I detta fall så fann vi denna bil i en lada som var fallfärdig. Utöver detta hade dödsboägaren cirka 100 fordon till men de flesta av dem var i mycket dåligt skick och stod utomhus, säger Frank Gausland på Netauktion.

Så här såg bilen ut efter att den tvättats för första gången på 42 år och polerats upp. Foto: Netauktion

Ladufyndet visade sig vara en fabriksny Saab 96 som sått i ladan sedan 1979. Bilen har endast gått 7 kilometer på 42 år. När bilen hittades var den nersjunken i löv och skräp, men råttorna hade skonat den.

Nyfiken på de senaste bilnyheterna
– så här enkelt får du det helt kostnadsfritt

ANNONS
ANNONS

Efter att fyndet blev känt har den uppmärksammats av både tidningar i tv.

Inredningen har klarat sig från råttor och är i perfekt skick. Foto: Netauktion

– När vi inledningsvis fick lite bilder över dödsboet för att bilda oss en uppfattning om arbetet som låg framför oss såg vi på en av bilderna registreringsnumret och bakdelen på SAAB:en.

Detta fick vår nyfikenhet att undersöka denna snabbt och se vad detta är. På plats upptäcker vi att bilen är extremt speciell samt går att rädda, säger Frank Gausland.

En del mindre rostangrepp finns på karossen efter åren i gömman. Foto: Netauktion

Inte många hade trott att det skulle gå att köpa en fabriksny Saab fortfarande. Hysterin runt bilen var så stor att auktionsfirman bestämde sig för att gömma undan den.

– Den har klarat åren i ladan väl. Vi bestämde att snabbt flytta och gömma bilen tills alla handlingar är klara. Det finns tyvärr en del personer i vårt land som försöker ta genvägar, vilket låg till grund för vårt beslut att gömma bilen.

ANNONS
ANNONS
V4-motorn har inte startats på fyra decennier och kommer behöva en översyn. Foto: Netauktion

Bilen hade dock inte startats sedan 1979, så motorn behöver en rejäl översyn. Miljön i ladan var inte den bästa, så trots att bilen aldrig körts hade lacken en del rostangrepp.

Auktionen utlöste en intensiv budgivning och avslutningen i går kväll blev dramatisk. Under lång tid låg budet på 410 000 kronor. Men med bara någon minut kvar på auktionen kom en annan budgivare och lade upp 500 000 kronor för Saaben.

Enligt Frank Gausland var priset en bra bit över det förväntade. Köparen är en samlare som vill vara anonym.

Priset på 500 000 kronor kan vara det högsta någonsin för en äldre Saab. Foto: Netauktion