Mytomspunna konceptbilen Aston Martin Bulldog från 1980 har återuppstått.
Efter en mirakulös renovering har bilen räddats till sin forna glans och är redo för nya slag.
Den 41 år gamla superbilen toppar 381 km/h.

ANNONS

I mars 1980 drog Aston Martin av täcket på konceptbilen som fick bilvärlden att tappa hakan. Det interna kodnamnet var K901 efter robothunden i science fiction-serien Doctor Who, men på bilsalongerna döptes bilen till Aston Martin Bulldog. Bilen kallades för den ”ultimata superbilen” av brittiska journalister.

Aston Martin Bulldog toppar 381 km/h. Nu har bilen renoverats till ett skick som är bättre än när den kom 1980. Foto: CMC

Tanken var att bilen skulle produceras i 15-25 exemplar – och den var långt före sin tid. Bulldog var dubbelt så kraftfull som den snabbaste Ferrarin och fem gånger så dyr som den dyraste Aston Martin-bilen.

Dubbla turbo redan 1980

Bilen hade en 5,3-liters V8-motor med dubbla turboaggregat som än i dag är ganska modern. Designern William Towns låg bakom bilens kantigt futuristiska linjer, samme man som ritat Aston Martin Lagonda. Bulldog sägs ha inspirerat Tesla till Cybertruck, och visst finns det likheter mellan bilarna.

Uppståndelsen var stor när Aston Martin Bulldog visades upp på Hampton Court Palace efter 18 månaders renovering. Foto: CMC

Enligt Aston skulle Bulldog klara 381 km/h, men på grund av att alla testbanor hade för korta raksträckor kördes den aldrig snabbare än 309 km/h, ändå en häpnadsväckande hastighet 1981.

Skulle bräda Ferrari

Bulldogen hölls under utvecklingsarbetet hemlig till och med för många som arbetade på Aston Martin. Bilen var tänkt att ta Aston Martin förbi de italienska rivalerna Ferrari och Lamborghini. Men 1980-talets lågkonjunktur kom emellan.

Snart ska bilen klara toppfarten på 381 km/h, en fart den aldrig kom upp i 1980. Foto: CMC

Aston Martins legendariske vd Victor Gauntlett insåg att bilen inte skulle vara gångbar på marknaden och sålde den i stället till en saudisk prins för 130 000 pund.

Ville hylla sin pappa

Bilen föll sedan i glömska i bilvärlden, men såldes mellan olika samlare som lät den känsliga superbilen förfalla. Fram tills helt nyligen då Victor Gauntletts son Richard Gauntlett fick nys om bilen och bestämde sig för att köpa den och renovera upp bilen till nyskick för att hylla sin pappa som räddade Aston Martin från konkurs.

Victor Gauntlett har renoverat Aston Martin Bulldog till nyskick. Det är en hyllning till hans far Victor Gauntlett som var vd för Aston Martin på 1980-talet och räddade företaget från konkurs. Foto: CMC
Renoveringen har tagit 6500 timmar. Bilen strippades ner till ren plåt. Foto: CMC

Bulldoggen har nu renoverats till ett förbättrad nyskick i samarbete med Classic Motor Cars i Bridgnorth, Shrops. Hela superbilen tagits isär och varenda mutter har gåtts igenom. Och sedan har bilen monterats ihop – i minst lika bra skick som när den var ny 1980.

Visas upp vid HMS Prince of Wales

Nu visas superbilen upp igen och vad passar bättre som kuliss än det imponerande hangarfartyget HMS Prince of Wales på 65 000 ton?

ANNONS
ANNONS
Interiören har fått helt nytt läder i sin ursprungliga kulör. Redan 1980 hade Bulldog en toppmodern digital instrumentering. Foto: CMC

Renoveringen måste sägas vara ett otroligt fint jobb. Bulldogen ser ut att vara i sitt livs form, 41 år efter födseln. Enligt Classic Motor Cars vd Nigel Woodward var bilen relativt intakt, men ganska sliten, när renoveringen började.

Aston Martins klassiska V8 har borrats upp från 5,3 liter till 5,7 liter och fått två moderna Garrett turboaggregat. Motorn ska kunna lämna 850 hästkrafter. Foto: CMC

Under arbetet har rörramen i stål förstärkts för att bilen ska bli mer vridstyv. Dessutom har V8:an på 5,3 liter byggts om. Motorn är uppborrad till 5,7 liter och har fått två nya Garrett turboaggregat. I dag är effekten 650 hästkrafter, men det talas om 850 hästkrafter.

Testas för fullt

Ja, snart får vi även veta vad Aston Martin Bulldog duger till när kanonen med dubbelturbo brakar loss. Just nu pågår testerna för fullt för att optimera bilen inför nya slag.