Dagens PS

Hyundai säljer av leverantör som använt barnarbete

Sydkoreanska Hyundai drabbas på nytt av en omfattande strejk. (Foto: TT)
En underleverantör till Hyundai har använt sig av barnarbetare i Alabama, USA. (Foto: TT)
Marcus Berggren
Marcus Berggren
Uppdaterad: 28 feb. 2023Publicerad: 28 feb. 2023

Sydkoreanska Hyundai har klippt bandet med en amerikansk underleverantör som visat sig använda barnarbetare i en metalfabrik i Alabama, USA. Barn så unga som 12 sägs ha jobbat i underleverantörens fabriker, där Hyundai är majoritetsägare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var en Reuters-artikel som visade att en underleverantör använde barnarbetare i sina fabriker i USA. Barnarbete är vida utspritt i världen, men att det upptäcks i USA är desto ovanligare.

Fabriken i fråga ägs av Hyundai men drivs av företaget SMART Alabama LLC.

Det är något vi har rapporterat om tidigare.

Bland annat Hyundai Tucson tillverkas i fabriken i Alabama. (Foto: Hyundai)

Böter som påföljd

Fabrikerna, som alltså drivs av en underleverantör till Hyundai, fick en bot på motsvarande 330 000 kronor. Hyundai erkänner att två fabriker hade minderåriga arbetare, medan Reuters påstår att det var ”ett dussintal”.

Hyundai lägger över ansvaret på en rekryteringsfirma som antingen inte kollade upp potentiella anställda ordentligt – även om det känns orimligt att man råkar anställda en 12-åring – alternativt att firman olovligen anställde barn.

ANNONS

Senaste nytt

U som i U-land?

ANNONS

USA har en stor tillverkningsindustri för bilar, då det finns en rad fördelar med att tillverka bilar innanför landets gränser om man vill sälja bilar där.

När det kommer till underleverantörer har alla biltillverkare en rad olika processer för att hitta rätt. Det är en knepig fråga då det finns många krav att uppfylla – exempelvis måste en underleverantör ha rätt kapacitet, kompetens, samt leva upp till de olika krav som kan tänkas ställas.

Barnarbete lär inte vara något som någon etablerad biltillverkare premierar. Med det sagt är det i detta fall Hyundai som är ytterst ansvariga för att deras underleverantörer sköter sig.

Hyundai sätter ner foten

Reuters-skopet ledde till att många anställda som exempelvis såg unga ut kollades upp. Anledningen till att barn så unga som 12 tvingats jobba i fabrikerna i Alabama sägs vara för att de kommer från fattiga familjer som behöver den extra inkomsten.

I stället för att gå i skolan har barnen alltså tvingats till att jobba i livsfarliga miljöer, något som även leder till frågeställningar beträffande barnens familjesituationer.

Hyundai har nu reviderat sina rutiner, ställt högre krav på underleverantörer, samt sålda av sin andel i det aktuella företaget.

I Sverige har det varit olagligt med barnarbete sedan 1930-talet.

ANNONS

Läs även: Underleverantör till Hyundai anklagas för barnarbete

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Marcus Berggren
Marcus Berggren

Motorjournalist. Chefredaktör på Högsta Växeln.

Marcus Berggren
Marcus Berggren

Motorjournalist. Chefredaktör på Högsta Växeln.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS