Kimi Räikkönen, 41, kommer att lämna Formel 1 när säsongen är över i december. Men nu kan du hylla honom genom att buda hem hans McLaren F1-bil på auktion. Enda lilla haken – prislappen ligger på omkring 24 miljoner kronor.

Förra veckan kom beskedet som väckte vemod hos vissa Formel 1-fans. Kimi Räikkönen meddelar att han lämnar Formel 1 i december. Världsmästaren från 2007 gör sin sista tävling i sin Alfa Romeo vid säsongsavslutningen i Abu Dhabi.

Formel 1-bilen har en V10-motor som varvar till 18 500 varv så grannarna får hålla för öronen. Foto: RM Sothebys

Ni som kan er Formel 1-historia vet att det inte är första gången Kimi lämnar F1. 2009 började han köra rally och Nascar, men den här gången är chansen för en comeback minimal. ”Det här blir min sista säsong i Formel 1. Detta är ett beslut jag tog under förra vintern. Det var inget lätt beslut men efter den här säsongen är det dags för nya saker”, skrev Kimi på Instagram.

Hylla Kimi hemma

Om din saknad av Kimi blir för svår har du chansen att lindra det genom att ha hans F1-bil hemma i garaget eller kanske vardagsrummet. RM Sotheby’s säljer lägligt nog hans McLaren MP4-17 med V10-motor från 2002. Tänk på grannarna innan du startar bilens motor, den varvar till 18 500 varv och har i princip raka rör utan ljuddämpning.

Bilen har en sekventiell sjuväxlad låda som växlas från ratten. Foto: RM Sothebys

Det handlar om en bil som har gjort sju F1-lopp under sitt liv på banorna. Kimi Räikkönen kom trea i bilen vid Tysklands GP på Nürburgring och slutade sedan två vid Frankrikes GP. Även David Coulthard har kört den och slutade trea i USA:s GP 2002. Efter en uppgradering vann Coulthard Australiens GP 2203 med bilen. I det allra sista racet på Suzuka i Japan slutade Räikkönen på en andraplats.

Ett stycke F1-historia för 24 miljoner kronor. Foto: RM Sothebys

Det är således en bil med en högoktanig Formel 1-historik som säljs. Prislappen lär bli därefter. RM Sotheby’s uppskattar att klubblaget kommer att falla någonstans mellan 20 och 24 miljoner kronor.

Kimi själv tvingades stå över Nederländernas GP på Zandvoort förra helgen, och ligger hemma och kurerar sig från covid-19 även denna helg när Italiens GP avgörs på Monzabanan. I stället är det Robert Kubica som rattar Alfan.

ANNONS
ANNONS
Både Kimi Räikkönen och David Coulthard har kört bilen. Foto: RM Sotheby’s
V10:a på 845 hästkrafter med minimal ljuddämpning. Foto: RMSotheby’s

Fakta McLaren MP4-17

Modellen introducerades inför Formel 1-säsongen 2002.  Bilen har en 3,0-liters Mercedes-Benz FO110M V-10-motor. Motorn ger 845 hästkrafter vid 18 500 varv / min.  Bilen har en McLaren-designad sjuväxlad längsgående automatisk sekventiell växellåda. Hjulen kommer från Enkei och vanligen har bilen Michelindäck. Bromsskivorna kommer från Hitco och oken från AP Racing.

Kimi Räikkönen efter att han kört sitt 300:e lopp i en Alfa Romeo. I dag kan han räkna ända till 345 körda lopp och 21 segrar. Foto: Stellantis

Fakta Kimi Räikkönen

Kimi-Matias Räikkönen är född 17 oktober 1979 i Finland och har vunnit 21 F1-lopp och blev världsmästare 2007 i en Ferrari. Han har kört för Sauber, McLaren, Ferrari, Lotus-Renault och Alfa Romeo. 2020 blev han den förare som kört flest Formel 1-lopp. Till dags dato har Kimi kört 345 Formel 1-lopp. Han är gift med Minttu Räikkönen och har tre barn.