Dagens PS

Hundägare se upp – lämna inga djur i bilen

Hund i bil
Låt aldrig hundar eller andra dju sitta ensamma i bilen när det blri varmt. (Foto: TT)
Tomas Hedlund
Tomas Hedlund
Uppdaterad: 14 juli 2021Publicerad: 14 juli 2021

Nu drar högsommaren in över Sverige och temperaturerna stiger närmare eller över 30 grader. Du kan straffas om du låter dina djur sitta kvar i bilen i värmen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Lämnar du ditt djur i bilen i högsommarvärmen kan de fara illa, riktigt illa. Dessutom kan du som ägare straffas, något som till och med kan ge fängelse.

Många nya ägare

Det är många nya hundägare i Sverige just nu och alla kanske inte känner till effekten av att lämna ett djur i bilen i det gassande solskenet. Bilen blir som en ugn och det är vanligt att temperaturen är betydligt högre inne i bilen än utanför.

Nu vill Svenska kennelklubben uppmana alla djurägare och framförallt hundägare att inte lämna dem i bilen. Trots att det är straffbart, djurplågeri, och kan leda till fängelse kommer larmen till polisen i en strid ström om inlåsta hundar i bilen.

– Man tycker att alla borde veta hur farligt det är att lämna hunden i bilen vid det här laget. Men det tillkommer hela tiden nya hundägare – särskilt de sista åren – och alla är inte så pålästa, säger Hans Rosengren på Svenska kennelklubben till TT.

Varmt eller kallt

Jordbruksverkets regler och föreskrifter gör att det är förbjudet att lämna djur utan uppsikt i bilen om temperaturen är under fem minusgrader och över 25 grader plus.

Under sommarens varma dagar kan temperaturen i bilarna nå hela 50 grader och det går snabbt. Det kan räcka med så kort tid som 25 minuter i en het bil för att en hund ska få livshotande skador.

ANNONS

Det räcker med 20–50 minuter i en varm bil för att en hund ska få dödliga skador – och om det sker ligger ansvaret hos hundägaren.

– Man är skyldig enligt lag att se till att man inte utsätter sina djur för lidande och fara. Oavsett om man agerat oaktsamt eller ouppsåtligt kan det vara ett brott att lämna sitt djur i en varm bil, säger Elisabeth Schöning, enhetschef på veterinärenheten vid länsstyrelsen i Uppsala län, till TT.

Får bilen stå i timmar i solen kan det bli över 80 grader plus, enligt försäkringsbolaget If.

Att öppna bilrutan eller bagageluckan löser inte heller problemet. Om man inte har en modern bil där klimatanläggningen kan lämnas påslagen – till exempel Teslas Dog Mode – menar Hans Rosengren att det är bäst att lämna hunden hemma.

Polisen rekommenderar allmänheten att ringa till dem om de ser en hund instängd i en bil. I nödfall rekommenderar de att bilrutan krossas så att djuret kan räddas.

Läs även: Köra bil uttorkad lika farligt som att vara full

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS