Visst är det Tyskland och det är föga överraskande med tanke på att Wolksvagen, Audi, BMW, Opel och Mercedes har sin hemvist där.

ANNONS

Vad som däremot kanske förvånar, enligt tidningen Auto Motor Sport, är att Spanien seglat upp som den näst största aktören bland tillverkarna på kontinenten. Samtidigt är en del av förklaringen att landet domineras av en tyskägd tillverkare.

I Tyskland, som är störst, tillverkas en fjärdel (25 procent) av alla bilar som säljs i EU.

Både USA och England, som tidigare varit ledande giganter på marknaden, halkar efter på listan medan Tjeckien och Japan vinner terräng.

Frankrike är emmellertid trea på listan över största biltillverkare med försäljning i EU följt av England, som alltså sackar efter. Sedan
kommer Tjeckien, Japan, Italien, Turkiet, Slovakien och Rumänien, enligt Auto Motor Sports 10-i-topplista, som bygger på statistik från fordonsanalytikerna JATO.

Tidningen konstaterar att USA endast står för 1,2 procent av försäljningen i Europa i dagsläget och att Italien, trots flera prestigemärken, bara har 3,5 procent av all bilförsälning på den europeiska marknaden.

När det gäller Sverige finns vi, som framgår, inte ens med i de övriga skiktet av bilfabrikörer utan hamnar i kategorin ”övriga” tillsammans med länder som Mexiko, Sydkorea och Polen.

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: Volvochefen vädjar till bilindustrin [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Maxa bilpriset: 10 måsten för en drömaffär [DagensPS.se] >