Den här bilbyggsatsen kostar 250 000 pund, det vill säga en bra bit över 3,1 miljoner kronor. Varför? Därför att den råkar vara en Aston Martin DB2, dessutom den första riktiga produktionsbil som Aston Martin byggde under David Browns ledning.

ANNONS

Bilbyggsats är kanske att ta i. Det rör sig om en bil som har plockats isär, renoverats bit för bit, och förberetts för ihopmontering på grund av att den är så speciell. Nästan alla delar som behövs för att bygga ihop bilen ingår.

Historien om Aston Martins första DB2

År 1950 började historien om Aston Martin på allvar. David Brown, vars initialer fortfarande ger namn åt märkets flesta modeller, hade börjat bli varm i kläderna.

Efter det totala misslyckandet med sin första bil, DB1, hade han förvärvat Lagonda och på så vis fått med sig W.O. Bentleys raka sexa och designern Frank Feeley, som utgjorde viktiga ingredienser till DB2.

Ämnet för den här artikeln har chassinummer LML/50/11 och var den första av sju bilar som producerades 1950. Den ska ha beställts av en bilhandlare i Palm Beach, men använts av självaste Dan Brown innan den levererades.

Bilhandlaren körde DB2:an en kort tid innan han gjorde vad han var bäst på och sålde den vidare. Den nya ägaren var racingamatören David Hirsch, som kom att ställa upp i den första upplagan av Sebring 12-timmars år 1952.

Hirsch fortsatte att ställa upp i tävlingar under några år innan åldern gjorde sig påmind och bilen föll av radarn. När den dök upp på nytt var det med en ny drivlina och efter ett antal omlackeringar.

Blir bilens framtid lika storlagen?

Givet denna historia är det ingen som höjer på ögonbrynen över att det fanns ett visst renoveringsbehov. 

ANNONS
ANNONS

Det finns också en tydlig poäng med att inte återställa den till hur den var när den kom från fabriken. Om vilka som var bilens glansdagar lär ju meningarna gå isär mellan olika spekulanter.

RM Sotheby’s, som ombesörjer försäljningen, menar att ett Aston Martin-objekt med så betydelsefull historia som denna DB2 inte lär bli till salu på ett bra tag. Det skulle kanske vara när köparen har renoverat den, skrivit till några egna kapitel och lagt ut den till försäljning på nytt.

Här finns mer att läsa om klassiska bilar!