Dagens PS

Halv Porsche stal hela showen

Halv Porsche
Med 50 procent Porsche 611 och 50 procent byggarglädje stal denna Porsche all uppmärksamhet på custombyggarnas paradis i Florida. (Foto:Mark Vaughn)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 04 nov. 2023Publicerad: 03 nov. 2023

Med en främre halva från en Porsche 911 och ett akterparti skapat ur fria tolkningar, stal bröderna Iliya och Nikita Bridan hela showen i Florida.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

SEMA heter en av de mässor i världen, som nog mest av alla styr custombilbyggarnas universum.

En gång om året samlas eliten i de stora mässhallarna i Florida för att visa upp vilka trender och utseenden som gäller och som kommer dominera byggen de kommande åren.

Porsche
Du kan svagt ana den halva Porsche 911 som är inbyggd i bilens främre halva. (Foto: Mark Vaughn)

Basen är självklart amerikansk med mängder av ombyggda klassiska jänkebilar från tidens alla hörn. Men ibland kommer det ett annat bygge som helt slår undan fötterna på alla andra.

Som i år.

Männen bakom Half11, som bilen heter, är bröderna Iliya och Nikita Bridan, som ville skapa en hyllning till 1960-talets vilda bilbyggarkultur.

Halv Porsche

Basen blev framdelen av en risig Porsche 911 från 1966, som bryskt fick skiljas från sin akterhalva. Ett nytt chassie byggdes ihop och sedan började brödernas vision att släppas fri.

ANNONS
Porsche
Hela bilen är en hyllning till 1960-talets bilbyggariver där inga gränser fanns – bara det gick fort. (Foto: Mark Vaughn)

Det hela är lite som en saga.

Bröderna föddes i Ukraina och växte upp där. När klimatet hårdnade, flydde familjen först till Turkiet för att sedan fortsätta till Kanada.

ANNONS

Senaste nytt

Drömmen blev sann

Bröderna, som dessutom är tvillingar, närde båda en dröm om att bli bildesigners. Utbildningen i Kanada var dock allt för dyr för föräldrarna att betala.

Grabbarna hittade då en motsvarande utbildning i Italien som var mer ekonomisk försvarbar. Det blev intensivt pluggande av italienska och sedan bildesignstudier på heltid.

Det blev inte luftkylt under huven. En Corvette LS3-maskin hittade istället ombord i bilen. (Foto: Mark Vaughn)

Och just den grenen visade sig de båda vara riktigt bra på.

ANNONS

I dag driver de en egen design- och customshop I Kalifornien, där de förverkligar sina och andras drömmar. Och där Half11 är deras senaste realiserade vision.

Vad finns under huven?

Med Porsche i nosen blir du ju självklart nyfiken på maskineriet som sitter monterat bakom föraren. Är det troget originalet med en luftkyld maskin eller är den något annat som letat sig ombord?

För sex miljoner kronor kan den bli din. Annars behåller bröderna den gärna. (Foto: Mark Vaughn)

“Eftersom vi bor i USA valde vi att stoppa i en av de bästa motorer som byggts”, säger Nikita Bridan och visar upp den Corvette LS3-maskin som sitter på plats under motorhuven.

Nu ska bilen säljas.

Att prissätta ett bygge som detta är närmast omöjligt. Bröderna har dock indikerat en prislapp runt sex miljoner kronor. Och får dom inte det, kan de tänka sig att åka omkring i bilen själva.

Ett inte helt dåligt alternativ det heller.

ANNONS

Läs också:

Han har kört sin Porsche i över 109 000 mil (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS