Flera konkurrenter satsar på hårda nedfällbara tak – men Audi A5 Cabriolet förfinar istället det klassiska tygtaket med flera lager för att hålla ute vind- och vägbuller.

2021 års version av Audi A5 Cabriolet är den tredje generationen av bilen. Med den stora skillnaden att den har ett nedfällbart tygtak liknar den annars sitt syskon A5 Coupé.

”Den är snygg och smal, med en subtil kurvad axellinje, en veckad motorhuv och snygga nya LED-strålkastare”, skriver Forbes i en recension av bilen. 

Audi A5 Cabriolet
Med taket nedfällt. (Foto: Audi)
Audi A5 Cabriolet
Med taket uppfällt. (Foto: Audi)

Audi A5 Cabriolet har 261 hästkrafter och ett vridmoment på 273 newtonmeter. Den gör 0-100 på 5,6 sekunder. Men det viktigaste är förstås att den ger den klassiska frihetskänslan som bara en cabriolet kan göra. Till skillnad av flera av konkurrenterna har Audi avstått att göra ett hårt nedfällbart tak och satsar i stället på det klassiska tygtaket.

Fäller upp och ned taket på 15 sekunder

Audis ingenjörer har i stället förfinat den mjuka toppen så att flera lager tyg minskar vind- och vägbuller när taket är på plats. Funktionen är helelektrisk – det räcker att trycka en gång på knappen för att fälla upp och ned taket som utvecklar sig på 15 sekunder i hastigheter upp till 50 kilometer i timmen.

Audi A5 Cabriolet
(Foto: Audi)
Audi A5 Cabriolet
(Foto: Audi)

Taket packar ihop sig effektivt, så att bagageutrymmet knappt offras alls, det är på 380 liter. Det är också gott om utrymme för passagerare i bilen, enligt Forbes.

ANNONS
ANNONS

Nytt är också att bilen blivit en mildhybrid, där ett litiumjonbatteri hjälper till med att sänka bränsleförbrukningen i bilen.

Läs mer: Uppgifter: Audi dumpar bensin- och dieselmotorerna