Efterfrågan för tunga lastbilar i Europa fortsätter att vara hög, uppger flera källor till Dagens Industri.

ANNONS

Affärstidningen skriver att mot bakgrund av denna information tyder det alltmer på att nyregistreringarna av tunga lastbilar i Europa kommer att överstiga 300.000 fordon för tredje året i rad.

”Varje morgon frågar jag mig själv hur marknaden kan vara kvar över 300.000. Jag kan bara konstatera att efterfrågan på transporter fortsätter vara hög i nuvarande konjunkturläge”, sade en av källorna.

Volvo och Scania, med Volkswagen som ägare, är som bekant stora på området.

Volvos egna prognos för tunga lastbilar i EU 30, som räknar in Island, Schweiz och Norge, är på 310.000 under 2018. Om man prickar rätt med prognosen handlar det om en ökning med 0,4 procent från 2017.

Men enligt Di kan den siffran bli större eftersom Volvo har en tendens att underskatta styrkan i lastbilsmarknaden.

ANNONS
ANNONS

Tidningen pekar på att nyregistreringarna av tunga lastbilar i EU var upp 5,7 procent för årets första fyra månader, enligt branschorganisationen Acea. Dessutom uppger källor att hela andra kvartalet är fortsatt starkt, två faktorer som därmed talar för en högre siffra än vad Volvo räknar med.

Även Nordamerika går starkt och där har Volvo tidigare höjt marknadsprognosen från 280.000 lastbilar till 300.000 under 2018.