Innan andra världskriget drog igång lanserade Mercedes-Benz den legendariska modellen 540K. Totalt 419 bilar tillverkades innan andra världskrigets intåg, något som gör modellen riktigt ovanlig. En variant som är desto ovanligare är denna svenska pjäs.

ANNONS

Vi beskådade bilen i samband med The Amelia i norra Florida. De flesta 540K som tillverkades erbjöds i en rad olika karossutföranden av Mercedes egna karossbyggare Sindelfingen.

Endast 70 bilar tillverkades av externa karossbyggare, däribland denna Mercedes-Benz 540K Cabriolet by Norrmalm of Sweden från 1938.

Idag bor bilen i Savannah, Georgia, USA och ägs av herr och fru Robert S. Jepson Jr.

Mercedes-Benz 540K
Vi beskådade bilen på plats i Florida. (Foto: Marcus Berggren)

Svensk design

Det var en Johan Oscar Olbager, designchef på Norrmalm, som ritade denna pärla. Den är således den enda av sitt slag i hela världen, vilket gör den till en riktig dyrgrip.

The Amelia deltog den i klassen ”europeiska förkrigsbilar med specialbyggd kaross” och kom på en andraplats. Den mörkblåa lacken och bruna interiören gifter sig riktigt väl.

Bilen levererades ny till Max Gumpel, en byggmästare och olympier, från Stockholm den 30 september 1937.

ANNONS
ANNONS

Gumpel såg till att dubbla batterier installerades samt en extra stor bränsletank för långfärdsturer. Utöver det fick bilen en myriad av olika lampor.

Det mest prominenta inslaget är emellertid kylarprydnaden som är i form av en enorm staty föreställande gudinnan Diana – de vilda djurens och jaktens gudinna – som skjuter en pil upp i skyn.

Det sägs att Max Gumpel hade ett kortvarigt förhållande med ingen mindre än Greta Garbo och att hon ofta samåkte i bilen.

Mercedes-Benz 540K
Denna 540K är en av bara 70 med en kaross från en externt karosseri. (Foto: Marcus Berggren)
Mercedes-Benz 540K
540K erbjöds i en rad olika utföranden. (Foto: Marcus Berggren)

Mercedes-Benz 540K har alltid varit dyr

Nybilspriset 1936 för en 540K var motsvarande 2,5 miljoner kronor.

Under huven ruvar en 5,4-liters kompressormatad rak åtta som i denna svenska pjäs fall producerar upp till 185 hästkrafter. Toppfarten var 170 kilometer i timmen.

Idag är en 540K värd upp till 150 miljoner kronor beroende på en rad faktorer.

ANNONS
ANNONS

2021 vann en Mercedes-Benz 540K Autobahn-Kurier Best in Show på anrika Pebble Beach.

Det är emellertid något som har kritiserats då 540K har tydliga nazistkopplingar – exempelvis hade Hermann Göring en specialbyggd variant av den berömda modellen. 

Med det sagt är 540K historiskt signifikant, något som återspeglas i bilens popularitet, inte minst i Concours-sammanhang.

Interiören är i nyskick då bilen varit totalrenoverad. (Foto: Marcus Berggren)
Bilens svenska koppling är inget nuvarande ägaren döljer. (Foto: Marcus Berggren)

Läs även: Två av historiens mest anrika bilar [Dagens PS]
Läs även:
De fem bästa sommarbilarna på auktion just nu [Dagens PS]
Läs även:
Fem bilar du har råd med under helgens auktioner [Dagens PS]