En sann globetrotter, biljournalisten Håkan Nilsson, har avslutat sin resa på jorden i förtid. Vi som kände Håkan hoppades att det bara var en mellanlandning, men i förra veckan blev kampen mot cancern för tuff.

ANNONS

Få människor har sett lika mycket av världen som Håkan Nilsson. Han älskade att resa och hade fler bonuspoäng och bonuskort i ädlare valörer hos världens flygbolag än någon annan jag kände.

Han visste alltid vilka lounger som var bäst på världens flygplatser och på vilka platser han skulle sitta på i planet för att få plats med sina långa ben.

Ingick i den prestigefyllda juryn Autobest

Under de senaste åren reste Håkan Nilsson runt hela Europa för att ge läsarna på Dagens PS de bästa och mest ingående testerna av de hetaste bilmodellerna. Det gjorde han så bra att han blev invald i den prestigefyllda Autobestjuryn där några av Europas främsta motorjournalister bedömer bilar och ger årliga utmärkelser till de bästa bilarna.

Håkan Nilsson
Håkan Nilsson 1959-2021

Håkans remarkabla resa i bilvärlden började långt tidigare än så. Han föddes i Uppsala den fjärde januari 1959 och växte upp i Östersund.

Han visade sin bilbegåvning redan 18 år gammal när han lyckades han ta körkort i en Renault R16 med sommardäck mitt i vintern.

Körläraren var stum av beundran efter att Håkan klarat start i uppförsbacke på de hala sommardäcken under uppkörningen.

Framgångsrik SAAB-handlare i USA

I början av 1980-talet utbildade han sig till officer och flygledare på Krigsflygsskolan i Ljungbyhed. Men världen lockade mer än att stå på marken och klarera flygplan. Håkan flyttade till USA och började arbeta hos en Saabhandlare i Illinois.

ANNONS
ANNONS

På rekordtid blev han försäljningschef och sålde svenska turbobilar i en rasande hastighet. Det gick så bra att han snart fick uppdraget att starta en ny stor Saabhandlare i Orange, Connecticut.

Försäljningschef i favoritlandet Tyskland

Europa lockade tillbaka Håkan i slutet av det glada 80-talet, och i Tyskland arbetade han bland annat som försäljningschef för Saab i hela Tyskland. Hemma i Sverige igen hjälpte Håkan Saab med kundservicen, men det började gå allt trögare för Saab som missköttes av ägaren GM.

När IT-boomen kom i början på 2000-talet blev han rekryterad till startupen Autobytel och var med och byggde digitala tjänster under internets barndom. Han började jobba med Eniro och Bilweb och blev mer och mer fascinerad av journalistik och biltester.

2010 var han med och startade nybilsguiden Facit och Tjänstebilen.se, sajter som var långt före sin tid i en bilbransch som knappt visste vad digitalisering var

På Dagens PS sedan 2018

2018 började Håkan arbeta här på Dagens PS där han blev en av PS mest uppskattade skribenter. Han tjusade läsarna med många bilnyheter och tester av åtskilliga spännande bilar.

Allra bäst tyckte Håkan om att få åka på testresor ner till kontinenten och verkligen testa av nya bilar på slingrande bergsvägar och spikraka motorvägar. Han kunde verkligen konsten att njuta av fina bilar.

För ett knappt år sedan började Håkan känna sig trött och blev inlagd på sjukhus. Kanske var det coronavirus, trodde han. Men det visade sig vara en svårbehandlad leukemi. Håkan kämpade tappert mot den svåra sjukdomen och flera gånger såg det ut som att han skulle övervinna cancern.

ANNONS
ANNONS

Det sista knäcket

För att illustrera Håkans engagemang i allt han gjorde så bifogar vi neden en bild från hans sista biltest. Håkan var svag av cellgifter och cancerbehandlingen. Men det var inget som stoppade honom.

När han skulle gå ut och fota bilen så ramlade han och när han låg bredvid vägen så såg han att detta var det den perfekta vinkeln på bilen i kvällsljuset. Det blev Håkans sista bild i hans sista biltest.

Håkan Nilsson
Håkan Nilssons sista bild i hans sista biltest. Han kommer saknas av många och framför allt på Dagens PS.

Hoppfull in i det sista

Han har hoppfull och vägrade låta sig besegras av sjukdomen. In i det sista arbetade han aktivt som engagerad motorjournalist och så sent som i somras publicerade han sin sista biltest.

I onsdags somnade han in på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Maths Nilsson, Biljournalist
Mikael Gullström, Chefredaktör Dagens PS
Alla vänner på Dagens PS