Enligt en undersökning valde 18 procent av elbilsförarna att återgå till bensindriven bil. Samma val gjorde 20 procent av laddhybridsförarna.

Över 4.000 hushåll deltog i en undersökning om elbilar gjord av University av California. Undersökningen visade att hela 18 procent av dem som kört elbil valde en fossildriven bil nästa gång de valde en bil.

Samma undersökning visade att så många som 20 procent av dem som körde en laddhybrid valde att återgå till bensin- eller dieselbil. De som körde en Tesla var mindre benägna att byta sin elbil, jämfört med dem som körde elbilar av andra märken.

Svårigheter att ladda elbilen

Enligt rapportförfattarna Scott Hardman och Gil Tal ställde de totalt fem frågor och enligt dem visar svaren att den största anledningen till varför man väljer att inte fortsätta köra elbil har att göra med laddningen.

Undersökningen från University of California visar att det kanske viktigaste hindret för elbilen är svårigheten att effektivt ladda bilen hemma. Politiker och bilbranschen bör se undersökningen som en väckarklocka även i Europa, skriver Teknikens värld.

Energimyndigheten ska utreda

Det saknas en väl utbyggd laddning av elbilar och det vill regeringen ändra på. Digitaliseringsminister Anders Ygeman har försökt få med sig bil- och elbranschen i bättre och enklare system för laddning.

Regeringspartierna har, tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna, fattat en överenskommelse om att Energimyndigheten får i uppdrag att presentera ett förslag på en lösning för hur laddning av elbilar i flerfamiljshus ska kunna göras möjlig.

Förslag lämnas senast 30 augusti

Energimyndighetens förslaget på lösning för laddning i flerfamiljshus ska presenteras senast den 30 augusti. Sedan januari i år är det möjligt att söka rot-avdrag för installation av laddbox och, eller, för egen elproduktion med hjälp av exempelvis solceller.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Ren elbil toppar nybilsförsäljningen

Läs mer: Pimpad Tesla i begränsad upplaga till rekordpris

Läs mer: Elbilsbolagen gasar på i Kina