Teslas nya fabrik Giga Berlin kan bygga en bil var 45:e sekund med Godzilla- och King Kong-robotar.
Elon Musk bjöd på stor show när fabriken visades upp på en fest för 9000 partysugna tyskar. 
– Det blir till och med en egen öl, GigaBier, avslöjade Elon Musk.

ANNONS

Tesla har nästan byggt klart sin nya Gigafactory Berlin-Brandenburg. Den enda lilla haken är att tillstånden för fabriken från tyska myndigheter inte är klara. Planen är att de första Model Y-bilarna för kundleverans ska tillverkas i november och nå kunderna i december.

Ett stort tivoli hade ställts upp utanför den nya fabriken i Grünheide. 9000 tyskar kom till festen. Foto: Tesla

På lördagen bjöd Tesla in till en stor folkfest i Grünheide utanför Berlin. 9000 partysugna tyskar dök upp för att spana in fabriken och de verkar inte ha blivit besvikna.

Släpper GigaBier

Elon Musk hade själv rest till Tyskland för att träffa lokalinvånarna och ge senaste nytt om fabriken. Musk showade på scenen och avslöjade flera nyheter – inklusive en ny Teslaöl – GigaBier. Han berättade också att fabriken får en egen tågstation och att Teslas självkörning kan släppas i Europa nästa år. Även Elon Musks mamma Maye Musk dök upp. Under kvällen och natten hölls en rejvfest utanför fabriken.

Elon Musk presenterade Teslas nya öl som ska bryggas i fabriken: GigaBier.

– Vi vill inspirera dig med vad vi gör här. Därför ett stort tack till alla anhängare av Giga-Factory Berlin-Brandenburg. Den här festen är för dig! Och vi ber gästerna fira. För oss är kul första prioritet, Rambazamba resten av kvällen! Och vi kommer till och med att släppa en egen öl, berättade Elon Musk från scenen på en blandning av engelska och tyska.

Modern och snabb fabrik

En och annan tysk bildirektör lär få skärmselhicka av Gigafactory Berlin. Tesla tycks kunna producera bilar betydligt snabbare än andra tillverkare i den nya fabriken. Förutom de kraftfulla robotarna Godzilla och King Kong är det flera tekniska landvinningar som ger fabriken ett tekniskt försprång.

Tesla Model Y som görs i Berlin har front- och bakparti som är pressgjutet i ett stycke av aluminium. Andra bilar har 10-tals delar som måste svetsas ihop. Foto: Tesla

Dels visade Tesla upp de nya 4680-batterierna. Bilens säten bultas direkt på batteriet, vilket sparar vikt och tid i tillverkningen. Batteriet innebär dessutom att bilarnas räckvidd kan ökas med cirka 20 procent, vilket skulle ge Model Y över 60 mils räckvidd.

Chassit gjuts i två stycken

Den största innovationen är dock att stora delar av chassit pressgjuts i ett stycke med en ny typ av aluminiumlegering. Det gör att fram och bakparti fogas ihop med batteriet och sparar tid och kostnader i produktionen. En vanlig bil har 10-tals delar som måste svetsas ihop i en omständlig tillverkningsprocess.

ANNONS
ANNONS
På Teslavis kallas fabrikens robotar King Kong och Godzilla. Fabriken kan klara 700 000 bilar, men från början blir det betydligt mindre. Foto: Tesla

När fabriken utanför Berlin är uppe i full fart om drygt ett år ska 480 000 bilar per år byggas. Men räknat på att den kan göra en bil var 45:e sekund bör kapaciteten uppgå till 700 000 bilar. Det är tillräckligt för att göra Model Y till Europas mest sålda bil.

Under Teslas aktieägarmöte i förra veckan uttalade Elon Musk målsättningen att Tesla Model Y ska bli världens mest sålda bil alla kategorier när produktionen är i gång i alla fyra fabriker: Fremont, Shanghai, Texas och Berlin.