Tesla tycks vara nära att dra i gång produktionen i sin nya Giga Berlin. Svenska kunder har fått meddelanden om att deras beställda Model Y Performance ska byggas i Tyskland. Elon Musk kommer till Europa i februari.

ANNONS

Elon Musk kommer att besöka Teslas nya Giga Berlin i februari, uppger han på Twitter. Musk svarade på ett rykte om att han skulle besöka Berlin redan nästa vecka.

Musk: Inte den här veckan

– Jag kan uppenbarligen inte kommentera alla rykten, men det här är inte sant. Jag är på väg till Berlin i mitten av februari, inte den här veckan, twittrade Musk .

Samtidigt har ett antal svenska Teslakunder blivit kontaktade av sin säljrepresentant som meddelar att deras beställda Tesla Model Y kommer att levereras från Berlin redan i mars.

Det uppger de själva i olika svenska Teslaforum. Allt tyder därmed på att produktionen i den försenade fabriken nu är nära förestående.

Gör en provserie just nu

Tesla har fått tillstånd att göra en provserie på 2000 stycken Model Y godkänts och den reguljära tillverkningen startar samtidigt som Elon Musks besök. Youtubern Tobias Lindh har postat en video som visar hur ett större antal bilar ställts upp utanför fabriken.

Så här såg det ut när Elon Musk senast besökta Gigafactory Berlin i oktober.

De tyska bilföretagen har anledningen att vara oroliga över Teslas nya fabrik. Tesla tycks kunna producera bilar betydligt snabbare än andra tillverkare i den nya fabriken.

Chassit gjuts i ett stycke

Den största innovationen är att stora delar av chassit pressgjuts i ett stycke med en ny typ av aluminiumlegering. Det gör att fram och bakparti fogas ihop med batteriet och sparar tid och kostnader i produktionen. En vanlig bil har 10-tals delar som måste svetsas ihop i en omständlig tillverkningsprocess.

ANNONS
ANNONS

Upp till 700 000 bilar

När fabriken utanför Berlin är uppe i full fart om drygt ett år ska 480 000 bilar per år byggas. Men räknat på att den kan göra en bil var 45:e sekund bör kapaciteten uppgå till 700 000 bilar. Det är tillräckligt för att göra Model Y till Europas mest sålda bil. Volkswagen har sagt att de vill kopiera Teslas Giga Factory för sina kommande elbilsfabriker.

Tesla är också på väg att starta tillverkning i sin Giga Texas-fabrik. Till en början ska fabriken producera Model Y och under 2023 startar tillverkningen av Cybertruck.