Dagens PS

Elon Musk inte bjuden när Joe Biden satsar på elbilar

Joe Biden elbilar
Elon Musk är upprörd för att Tesla inte bjöds in till president Joe Bidens satsning på elbilar. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 04 okt. 2022Publicerad: 07 aug. 2021

Joe Biden har nya mål för USA:s bilindustri – 2030 ska hälften av alla sålda bilar vara elbilar, skriver CNBC. Men Teslas vd Elon Musk är upprörd för han inte fick vara med på mötet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bara två procent av de sålda bilarna i USA var elbilar 2020. Men landet höjer målsättningen rejält, 2030 ska hälften av alla sålda bilar vara elbilar.

Ordern kommer att sätta USA i läge att ”driva elfordonens framtid närmare, konkurrera ut Kina och tackla klimatkrisen”, heter det i Vita husets uttalande, skriver TT (länk till SvD).

“Vi måste agera, transportsektorn är den största delen av vår ekonomi som släpper ut växthusgaser, och bilar och lastbilar är en av de största delarna av det”, säger USA:s transportminister Pete Buttigieg.

GM, Ford och Stellantis med

President Joe Biden och hans satsning på elbilar har också fått med sig storbolag som General Motors, Ford och Stellantis. Företagens vd:ar var inbjudna att träffa presidenten i Vita Huset och lovade att sälja mellan 40 och 50 procent elbilar till 2030.

”Idag tillkännager Ford, GM och Stellantis sin gemensamma strävan efter att nå en försäljning på 40-50 procent av de årliga amerikanska volymerna av elfordon (batterielektriska, bränsleceller och plug-in-hybridfordon) år 2030 för att flytta landet närmare en nollutsläpps framtid som överensstämmer med klimatmålen i Paris. Vi ser fram emot att samarbeta med Bidenadministrationen, kongressen och statliga och lokala regeringar för att anta en politik som möjliggör dessa ambitiösa mål”, säger biltillverkarna i ett gemensamt uttalande.

Målet är inte juridiskt bindande, i stället uppmuntrar dokumentet den amerikanska bilindustrin och regeringen att främja lagstiftning och antagande av elektrifierade fordon.

…men inte Tesla

ANNONS

USA:s största elbilstillverkare Tesla var dock inte inbjudna till mötet, något som retade upp bolagets vd Elon Musk. 

“Ja, det verkar konstigt att Tesla inte blev inbjudna”, skriver Musk som svar på en fråga på twitter. På en annan fråga svarade han med en meme:

Läs mer: Biden reklampelare åt Fords nya elpickup F-150 Lightning

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS