När vi intervjuade Rolls-Royces VD, Torsten Müller Ötvös, så tidigt som 2018, tillkännagav han för oss att märkets framtid ska bli helt elektrisk. Det dröjde emellertid till slutet av 2021 innan Rolls-Royce avslöjade sin första helelektriska bil – Spectre. Efter att ha testats uppe i Arjeplog har den nu inlett sin andra testperiod, denna gång vid franska Rivieran.

ANNONS
Rolls-Royce Spectre vid Rivieran
Foto: Rolls-Royce

Från V12 till elmotor

En helt elektrisk Rolls-Royce är en oerhört rimlig skapelse. Märket jobbar frenetiskt med att minimera vibrationer och få motorn att vara så tyst som möjligt.

Med en elmotor blir det bra mycket lättare.

Nya Rolls-Royce Spectre kommer att genomgå det tuffaste utvecklingsprogrammet som märket någonsin utsatt en modell för.

Totalt rör det sig om 2,5 miljoner kilometer vilket motsvarar 400 års användande av en Rolls-Royce; en Rolls-ägare snittar med andra ord 625 mil per år.

Spectre på Rivieran
Foto: Rolls-Royce

Från Norrland till Nice

Testerna med Spectre inleddes i Arjeplog tidigare i år. Vid det stadiet var bilen ungefär 30 procent klar enligt Rolls-Royce.

ANNONS
ANNONS

Nu är bilen 40 procent klar och totalt 625 000 kilometer kommer att köras vid den franska Rivieran.

En del av körningen kommer att genomföras på den historiska motorbanan Autodrome de Miramas där bland annat höghastighetskörning ska genomföras.

Därefter är det ute på Rivierans vägar som testandet kommer att fortgå. Anledningen är enligt märket själva att många av deras kunder frekventerar Rivieran.

Rolls-Royces så kallade flygande matta-fjädring kommer såklart att bestå och nya Spectre blir den första elbilen som är en renodlad GT, en spirituell efterträdare till Phantom Coupé.

Att på typiskt GT-manér kunna korsa kontinenter ska tydligen inte vara några problem för den nya elektriska Rollsen.

ANNONS
ANNONS

Vi kan även avslöja efter att ha pratat med en Rolls-Royces ingenjör att deras utvecklingsteam kontinuerligt testar modeller från flera olika märken i samma prisklass för att hämta inspiration, däribland Bentley Continental GT.

Spectre på Rivieran
Foto: Rolls-Royce

Lansering nästa år

De första kunderna kan väntas få sin Rolls-Royce Spectre i fjärde kvartalet 2023.

När det kommer till pris, räckvidd och annan tekniska data har britterna inte gått ut med någon information.