Tesla tvingades stänga ner stora delar av Model 3-tillverkningen i Fremont i Kalifornien. Orsaken: Akut brist på mikrochips.
– Fremont stängde av i två dagar på grund av brist på delar och startade om i går, skriver Elon Musk i ett Twitter-inlägg.

Trots Elon Musk lugnande ord föll aktien i natt till sin lägsta nivå sedan december.

Bristen på mikrochips får allt större konsekvenser för världens biltillverkare. Många har redan fått dra ner på tillverkningstakten eller stänga fabriker, och senast i raden att drabbas är Tesla. Enligt Bloomberg  skulle en hel produktionslinje som gör Model 3 i Fremontfabriken hållas stängd fram till 7 mars. Elon Musk bekräftar problemen via Twitter, men uppger att fabriken redan är i gång efter två dagars stillestånd.

Trots Elon Musks lugnande ord fortsatte Teslas att aktie att falla kraftigt. Vid börsens stängning på torsdagskvällen var nedgången åtta procent. Sedan toppnivån i januari har Tesla nu gått ner med 24 procent.

Orsaken: Chipsbrist

Förklaringen till stoppet ska vara akut brist på komponenter. Tesla är en av de tekniktätaste bilarna, och en Tesla innehåller flertalet halvledare eller mikrochips. Vissa producerar Tesla själva, men många köps in externt. Hela bilindustrin skakas för närvarande av en global brist på mikrochips.

ANNONS
ANNONS

Bristen har drabbat flera andra biltillverkare. Audi, GM, Ford, Nissan, Toyota, Volkswagen, Subaru och Fiat Chrysler har alla tvingats stoppa eller bromsa produktionslinjer på grund av problemet.