Ford lovar att bygga sin största elbilsfabrik någonsin och samtidigt ska satsningen på 11,4 miljarder dollar generera 11 000 jobb.

ANNONS

Ford har meddelat att biljätten planerar att bygga sin största elbilsfabrik någonsin i Tennessee, utöver två batteriparker i Kentucky, rapporterar BBC och berättar att satsningen enligt plan är beräknad att kosta den amerikanska fordonsbjässen 11,4 miljarder dollar.

”Det här är vår stund – vår största investering någonsin – för att hjälpa till att bygga en bättre framtid för Amerika”, säger Jim Farley, Fords ordförande och verkställande direktör, i ett uttalande som återges av BBC.

I fabriken är Fords plan att producera utsläppsfria bilar ”i stor skala” med fokus på amerikanska kunder.

Ska skapa 11 000 arbetstillfällen

Ford-satsningen på en elbilsfabrik och batteriparker ska generera 11 000 jobb, heter det vidare och i likhet med konkurrenterna General Motors och Stellantis att cirka hälften av alla bilar som säljs 2030 är utsläppsfria.

Fords fabriksområde för elbilsproduktion i Tennessee täcker en sex kvadratkilometer stor yta, den ska ta fram nästa generation pickupbilar och batterier från år 2025, enligt Ford som även ökat sina investeringar i elbilsproduktion vid sina anläggningar i Texas och Michigan, enligt BBC.

I USA lyser elbilar i dag med sin frånvaro. Landet svarade för mindre än 2 procent av elbilsförsäljningen globalt i fjol.

Samtidigt är USA:s president Joe Bidens intentioner att ändra på detta med hårdare utsläppsregler och fler laddningsstationer till elbilar. Där till ska bilkunder få statliga incitament till att välja elbilar framför fossildrivna fordon.

Det ska sägas att senaten är splittrad kring detta och för Bidenadministrationen gäller det att övertyga och ena senaten om att satsningen på elbilar är sund.

ANNONS
ANNONS

Joe Bidens mål är att 2030 ska hälften av alla sålda bilar i USA vara elbilar.

”Vi måste agera, transportsektorn är den största delen av vår ekonomi som släpper ut växthusgaser, och bilar och lastbilar är en av de största delarna av det”, har USA:s transportminister Pete Buttigieg tidigare deklarerat (se länk under artikeln).

Läs mer: Elon Musk inte bjuden när Joe Biden satsar på elbilar [Dagens PS]