Som enda svenska bolag kliver Einride in på CNBC:s Disruptor 50-lista 2023.

ANNONS

Precis som elfordon vinner popularitet bland konsumenter, så ökar de också i populäritet i den kommersiella lastbilssfären.

Svenska startupbolaget Einride som Dagens PS tidigare skrivit om, är bland dem som vill byta ut de dieselmotorer som för närvarande dominerar branschen till förmån för autonoma elfordon. 

Nu har man lyckats knipa plats 13 på CNBC:s årliga Disruptor 50-lista.

CNBC lyfter sedan 11 år tillbaka fram privata företag som växer trots en tuff kapitalmarknad och en långsammare ekonomi.

Bolag med socialt eller miljömässigt syfte

Många av Disruptor 50-företagen har ett socialt eller miljömässigt syfte som också är kärnan i deras affärsmodell. Här hittar vi bolag som fokuserar på klimatförändringar, hållbar utveckling, hälsovård, finansiella orättvisor och en ineffektiv global leveranskedja.

ANNONS
ANNONS

Minst 35 bolag på listan är enhörningar, med värderingar på 1miljard dollar eller mer (12 bolag värderas till över 10 miljarder dollar). 

Einride grundades 2016 av Robert Falck, Linnéa Kornehed Falck och Filip Lilja, och har lockat till sig stora investerare som Soros Fund Management och ett av världens största rederier, AP Möller-Maersks riskkapitalbolag.

Från svenskt håll finns delägare som EQT.

Einrides lastbilar körde utan förare

Förra året fick Einride ett godkännande att testa en autonom lastbil, utan säkerhetsförare ombord, för GE Appliances i Tennessee.

Som en del av pilotprogrammet övervakades lastbilarna av en mänsklig operatör på vägar med blandad trafik.

Nyligen meddelade företaget också att man fått en beställning från brittiska Pepsico på två lastbilar som ska transportera chips i centrala England, något Dagens PS även rapporterat om.

ANNONS
ANNONS

Lastbilarna i Storbritannien kommer till en början att använda sig av mänskliga förare.

Einrides mål är att ha kunder som månadsvis prenumererar på de autonoma lastbilarna, mjukvaran och kundsupport.

Villl du läsa mer om elektrifiering? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Volvo avslöjar: Elektriska X30 snart här [Dagens PS]