De ledande drivmedelskedjorna Circle K och Preem höjer listpriset på bensin och diesel. Dieselpriset ligger nu på en ny historisk rekordnivå på 21,27 kronor litern, rapporterar TT. 

ANNONS

Diesel- och bensinpriset höjs med 20 öre per liter. På bemannade stationer är listpriset nu 21,27 kronor per liter diesel och 18,49 kronor litern för bensin hos Circle K och Preem.

Priset på biodrivmedel (HVO100) höjs också med 20 öre till 24,97 kronor per liter. Däremot sänks priset på E85 (etanol) med 35 öre till 16,09 kronor per liter.

Reduktionskrav driver upp dieselpriset

Vid nyår höjdes reduktionskravet vilket innebär att mer av det dyrare biodrivmedlet blandas in i bensin och diesel. Även skatterna höjdes vid nyår. Dessutom har oljepriset ökat kraftigt under januari till 88 dollar per fat jämfört med 78 dollar per fat vid nyårsafton.

”Jag har förståelse för att det påverkar många. En av orsakerna är den globala efterfrågan men det beror ju också på att vi blandar in mera biobränsle i våra bränslen för att få ner den fossila användningen här och vårt beroende av fossila bränslen. Det handlar också om klimatomställningen. Energimyndigheten ska utreda vilka effekter reduktionsplikten har för hushållen, industrin och klimatomställningen”, säger energiminister Khashayar Farmanbar (S) till TT när dieselpriset höjdes till 20,27 kronor per liter på nyårsdagen.

Reduktionskravet höjs också enligt lag ytterligare för varje år, varför vi kan för vänta oss ännu högre dieselpriser framöver.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Planen: Så ska dieseln höjas till 30 kr / liter [Dagens PS]