Dagens PS

Den portabla trefasladdaren som du kan montera själv

portabla trefasladdaren
En laddare till elbil och laddhybrid du kan installera själv. (Foto: Ctek)
Tomas Hedlund
Tomas Hedlund
Uppdaterad: 12 nov. 2021Publicerad: 15 juni 2021

Går du i tankar att köpa en elbil, men tycker att det är krångligt att få till laddstationen? Nu finns en lösning, den portabla trefasladdaren, som testats av sajten CarUp.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den portabla trefasladdaren från Ctek Njord Go, som du installerar själv, har funnits ett tag på marknaden. Nu har sajten CarUp testat hur laddaren, som ansluts till ett 16 amperes CEE-uttag, fungerar och om den är något att ha.

Sajten har testat Ctek Njord Go på både laddhybrider och elbilar och finner den riktigt smidig – som en fast laddstation till och med.

Tryck på marknaden

Det råder ett tryck på marknaden med fastmonterade laddstationerna och elektriker som ska montera dessa. Så kan den portabla laddaren vara en lösning, permanent eller under en tid.

Den testade laddaren har samma lösningar som en fastmonterad laddare. Den stora fördelen är att du alltid kan ha den med, när du till exempel är på resande fot. De du besöker kanske inte har laddstation, eller sommarstugan kanske saknar det. Den tillåter 11 kilowatt trefasladdning.

Installation utan elektriker

En fast laddstation kräver elektriker, något som en installation av Njord Go inte behöver. Har du ett 16 amperes CEE-uttag är den bara att plugga in och starta laddningen. Saknas uttaget är installationen billigare än att få dit en laddstation. Apparaten har inbyggd jordfelsbrytare. Laddningen sker tre till fyra gånger snabbare än en 220 voltsanslutning.

Nackdel

ANNONS

För att kunna ladda din bil behöver du en smartphone och en applikation för att kunna styra Njord Go, då själva modulen helt saknar manöverknappar. Du kan styra den med både Wi-Fi och Blåtand. Se också till att flera har appen, annars blir det svårt att kunna aktivera en laddning om din telefon går sönder. Dessutom loggas du ur appen då och då och lösenordet sparas inte i appen. Så det gäller att ha backup, annars blir det svårt att få det att fungera.

Laddtid

Du reglerar laddstyrkan i appen och vid den lägsta inställningen, sex ampere laddas batterierna 4,2 kilowatt på en timme. På full styrka, 16 ampere laddas batterierna med elva kilowatt per timme. Den nyare elbil laddas på sex till sju timmar. En laddhybrid laddas snabbt, en nackdel är de laddhybrider som inte laddas med trefas. Det förlänger laddningstiden.

Priset

Det rekommenderade priset för en Njord Go är 9 995 kronor, men söker man på nätet går de att hitta för under 7 000 kronor. Monteringen är ROT-berättigad och blir en relativt billig lösning.

Fakta

  1. Kommer med ett väggfäste med låsbar väggmontering och en krok för kabelhantering.
  2. Typ 2, 16 A/3-fas (11 kW) EV-laddare.
  3. Anslut enkelt enheten till ditt 400 volts CEE-uttag.
  4. Uppkopplad via Wi-Fi och Blåtand.
  5. Jordfelsbrytare inbyggd i enheten
  6. Justering av laddeffekt görs i appen
  7. Starta, pausa eller stoppa laddningen i appen.
  8. Se din laddhistorik och exportera data vi mejl.
  9. Pris från 6890 kronor.

Läs mer: Fler artiklar om bilteknik på

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS