Halvledarkrisen tvingar nu Tesla att ta bort vissa delar från bilarna.
Tesla Model Y kan komma utan trådlös laddplatta och USB-C-portar till svenska kunder.
– När delarna finns tillgängliga kommer vi boka en service för eftermontering, uppger Tesla i ett meddelande till svenska kunder.

ANNONS

Halvledarkrisen fortsätter att ställa till med stora problem för världens biltillverkare. Tesla har hittills klarat krisen med bravur och tvärtemot många andra bilmärken ökat sin produktion.

Tillverkas i Shanghai

Men nu börjar krisen att slå även mot Tesla. Vissa svenska köpare som ska få leverans av bilar den närmaste månaden har fått ett meddelande om att vissa delar kan saknas i bilarna. Det verkar just nu handla om USB-portar och laddplattor för telefonen. Den berörda bilen är Model Y som tillverkas i Shanghai i Kina.

Tesla kommer hem till kunderna och monterar de saknade delarna. I väntan på det får moboiltelefonen laddas från baksätet.

– På grund av globala produktionsutmaningar som påverkar bilbranschen kan din Model sakna USB-C-portar och trådlös laddning vid upphämtningen. Du kommer kunna ladda din telefon från USB-C-portarna som finns baktill på centerkonsolen, uppger Tesla i ett skriftligt meddelande till svenska kunder.

Monterar klart bilen hemma

Tesla har dock en smidig lösning på problemet och köparna kommer inte behöva vara utan finesserna för all framtid. När delarna finns i lager igen kommer en servicebil hem till kunden och monterar dit elektroniken på 10 minuter.

ANNONS
ANNONS
Hittills i december har nästan 800 Tesla Model Y registrerats och Tesla toppar listan över mest registrerade modeller. Foto: Anna-Karin Rundén.

Många andra biltillverkare är värre drabbade. Nyligen kom nyheten att Volkswagens fabrik i tyska Emden som tillverkar Passat pausas resten av året. Fabriken kommer i år tillverka 120 000 bilar i stället för normala 190 000 bilar. I Wolfsburg är Volkswagens produktion den lägsta sedan 1958 då Bubblan tillverkades.