Dagens PS

Chipjätten: Bristen på mikrochip snart över

mikrochip
TSMC är ett av de large cap-bolag som fondförvaltaren Hugh Young tipsar intresserade investerare om. (Foto: TSMC)
Tomas Hedlund
Tomas Hedlund
Uppdaterad: 20 juli 2021Publicerad: 20 juli 2021

Chipjätten Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, TSMC, ser slutet på den globala mikrochip-bristen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Snart kan bristen på mikrochip vara över, det spår världens största chiptillverkare enligt den amerikanska tidningen Wall Street Journal.

Starkt tredjekvartal

TSMC har tillsammans med sina konkurrenter haft svårt att leverera mikrochip till världens biltillverkare. Något som slagit hårt mot branschen, men nu kommer situationen att ändras. Enligt chipjätten ökar tillverkningen av, den för bilbranschen så livsviktiga, mikrochiptillverkningen redan under det tredje kvartalet 2021.

Enligt tillverkaren kommer leveranserna av komponenter till bilar att öka med nära 60 procent jämfört med 2020. Däremot kommer komponenterna till datorer fortfarande att släpa efter, dock i mindre uträckning än hur det ser ut just nu.

Rivalitet sätter käppar i hjulet

Det geopolitiska kriget mellan de stora rivalerna Kina och USA kommer att fortsätta sätta käppar i hjulen för marknaden. Det är många som sliter och drar i tillverkarna som i det geopolitiska kriget har brist på halvledare som är en vital del i mikrochiptillverkningen.

Läs mer: Pickupen Rivian R1T drabbad av förseningar

Amerikanskt stöd

ANNONS

TSMC bygger en ny fabrik för att tillverka chip. Fabriken byggs i den amerikanska delstaten Arizona, där den amerikanska regeringen är med och finansierar bygget. Fabriken kommer att stå klar 2024, enligt planerna.

I och med bristen på mikrochip har biltillverkarna antingen tvingats dra ner på produktionerna eller ta bort vissa funktioner från bilarna. I vissa fall har de tvingats göra både och.

Läs mer: GM tvingas dra ner på produktion efter chipbrist

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS