När den tyska fordonskoncernen BMW presenterar sin delårsrapport visar den en högre vinst än väntat- trots att man sålt färre bilar.

ANNONS

BMW redovisar ett rörelsevinst på 3,4 miljarder Euro för det första kvartalet 2022. Det är högre än de förväntade 3 miljarder Euro enligt förhandskonsensus insamlade av S&P Global Market Intelligence, skriver Nyhetsbyrån Direkt.

Även omsättningen blev högre än förväntat och landade på 31,3 miljarder Euro. BMW håller fast vid prognosen för helåret, och skriver att samtliga segment förväntas nå målsättningarna för 2022, trots den ombytliga marknaden.

Det bristfälliga utbudet på chipkomponenter, kriget i Ukraina och de nya nedstängningarna i Kina har gjort att BMW, liksom många andra tillverkare, tvingats ställa om tillverkningen.

”I det första kvartalet 2022 noterades å ena sidan en hög global efterfrågan för bilar och å andra sidan fanns negativ inverkan på sektorn i form av flaskhalsar i leverantörskedjor för fordonskomponenter. Den svåra utbudssituationen förvärrades ytterligare av utbrottet av krig i Ukraina”, skriver BMW.

BMW satsar på dyrare modeller

Trots den oroliga marknaden lyckades alltså BMW öka vinsten med 12 procent under första kvartalet jämfört med samma period förra året.

En förklaring är man prioriterat dyrare modeller med högre försäljningsmarginal. Enligt Vi Bilägare är det en trend som bland andra även Mercedes och Hyundai märkt av.

BMW levererade 6 procent färre bilar under första kvartalet men omsättningen ökade med 17 procent.  Man visar starka siffror men hamnar ändå efter Mercedes.

ANNONS
ANNONS

Den bristfälliga tillgången på chipkomponenter kommer enligt BMW att lätta först under andra halvåret 2022.

Läs även: Trögt för tyska elbilar- så långt före är Tesla. [Dagens PS]