BMW vill minska sitt beroende av rysk gas. Därför undersöker de nu möjligheten att investera i solpaneler, geotermisk energi och vätgas.

ANNONS

2021 stod naturgas för 54 procent av BMW:s energikonsumtion. Nu undersöker biltillverkaren på vilka av sina fabriker de kan installera solceller. Tillsammans med lokala myndigheter planerar de också att transportera väte till sin fabrik i Leipzig i Tyskland.

Till Reuters säger BMW:s produktionschef Milan Nedeljkovic att väte är väl lämpat för att minska, eller till och med helt kompensera för behovet av naturgas.

Den tyska biltillverkarens planer speglar hur den tyska industrin vill göra sig mindre beroende av Ryssland i händelse av ett plötsligt stopp i gasleveranserna.

BMW:s produktionschef Milan Nedeljkovic varnar för att hela bilindustrin kan stanna av om ett embargo mot Ryssland.

”Vår industri står för cirka 37 procent av den tyska naturgasförbrukningen”, sa han på frågan om vad som skulle hända med BMW:s anläggningar i händelse av ett stopp för gasleveranser från Ryssland. ”Inte bara BMW utan hela sektorn skulle stå stilla.”

ANNONS
ANNONS

Utöver fabrikerna i Tyskland kommer en ny fabrik i Debrecen, Ungern, att förlita sig väldigt mycket på solenergi. Enligt BMW kommer det att vara världens första bilfabrik helt utan fossila bränslen i sin energikonsumtion. Man undersöker även möjligheten att använda geotermisk energi.

Läs också: Finland förberett på ryskt gasstopp [Dagens PS]