Den svenska polisen kan komma att fasas över till elbilar, trots att de har ett avtal på tusentals dieselbilar med Volvo.

ANNONS

Volvo har en order från polisen på 2 200 Volvo XC60 och V90 som drivs med diesel. Enligt både köparen och säljaren kommer bilarna att han en mildhybridteknik. Orden gäller till och med 2029 och nu har det uppkommit ett litet dilemma. Från och med 2024 kommer Volvo XC60 endast att finnas med eldrift.

Då kommer Volvo med sin nya version av XC60, en helt eldriven bil där Volvo tillsammans med Northvolt utvecklar batterier som ska räcka hela 100 mil innan de behöver laddas igen.

För några veckor sedan levererades de första dieselbilarna till polismyndigheten.

Senaste tekniken

De nya polisbilarna ska vara utrustade med den senaste tekniken där bland annat 360-graderskamera och en riktigt avancerad hastighetsradar ingår i bilens teknik.

Nobbade annan elbil

Tidigare valde myndigheten att nobba den elektriska Nissan Leaf och skrev i stället avtalet med Volvo. Nu kan de varken bekräfta eller dementera om de kommer att få elbilar levererade i stället för bilar med förbränningsmotorer.

”Vi har inte mer att kommentera än det som vi tidigare förmedlat”, säger Stefan Marcopoulos, pressekreterare vid polisens nationella mediecenter till CarUp.

ANNONS
ANNONS

Andra länder

Vid flera andra länders polismyndigheter har man redan testat elbilar, vissa har varit lyckade andra har varit snudd på katastrof. Los Angeles-polisen, LAPD, köpte in massor av BMW:s i3-bilar. De användes knappt och myndigheten tvingades att sälja dem på rea.

Tesla Model 3
Tesla har använts av andra polismyndigheter i USA och visat sig vara en framgång. Nyligen tog Muskbolaget fram en specialutrustad Tesla Model 3 till den brittiska polismyndigheten. De ska nu testa och utvärdera den. (Foto: Brittiska polisen)

I sinom tid kommer även världens polismyndigheter arr vara elektrifierade även när det gäller bilar och inte bara elpistoler.

Läs mer: Volvo släpper snålversion av XC40 med åretruntdäck