Dagens PS

Bilrånarnas nya metod - slog till vid villa i gryningen

Bilrånarna hotade sig till en Mercedes-AMG 63 efter att trängt sig in i en villa utanför Stockholm. Foto: Larmtjänst
Maths Nilsson
Maths Nilsson
Uppdaterad: 29 sep. 2021Publicerad: 29 sep. 2021

Bilrånare trängde sig in i en villa norr om Stockholm i gryningen. Under hot om våld lyckades rånarna tvinga till sig bilnyckeln till en exklusiv Mercedes-Benz E63 AMG S Kombi med ett nypris på 1,2 miljoner kronor.
– Bilarna har blivit svåra att stjäla, då använder sig en del biltjuvar av våld och rånar, säger Fredrik Lindstedt, utredare på Larmtjänst.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Moderna bilar har blivit allt svårare att stjäla tack vare olika elektroniska skyddssystem. Det har gjort att kriminella börjat använda nya metoder för att komma över bilarnas nycklar. I dag stjäls de flesta bilar med hjälp av nyckeln. Inbrott, stöld och rån är de vanligaste sättet att komma över bilnycklar. Tjuvarnas senaste metod är svår att skydda sig mot – de slår till i bostaden och tvingar till sig bilnyckeln.

Slog till klockan sex på morgonen

Bilrånarna slog till i gryningen mot villan strax norr om Stockholm den 14 september. De bröt sig in i huset klockan sex på morgonen och med hot om våld tvingade de till sig nycklarna till lyxbilen. Med nyckeln försvann de i väg med en Mercedes-Benz E63 AMG S Kombi. Bilen har ett nypris på 1,2 miljoner, den aktuella bilen var värd cirka 850 000 kronor. Bilen är nu efterlyst av både polisen och Larmtjänst. 

– Efter införandet av det elektroniska stöldskyddet så har bilarna blivit allt svårare att stjäla. Tyvärr har det medfört att en del biltjuvar använder sig av våld och rånar sig till bilen. Inte sällan är det vapen inblandade. Men det är än så länge relativt ovanligt att de bryter sig in i bostäder och rånar, vi har inte sett någon ökning av det, säger Fredrik Lindstedt, utredare på Larmtjänst, som är försäkringsbolagens gemensamma organisation för att motverka brott.

Svårt att skydda sig helt

Att skydda sig mot bilrån i hemmet kan vara svårt, utan att ta till drastiska säkerhetsmetoder som begränsar rörelsefriheten.
– Det går förstås att skydda sig mot allt med rätt åtgärder, men det finns en gräns för vad man kan göra, säger Fredrik Lindstedt.

I dag är det lätt för kriminella att ta reda på vilka bilar en viss person äger genom olika upplysningstjänster på nätet. Larmtjänst har dock ingen statistik på hur tjuvarna hittar bilar att själv.

– Det enklaste är förstås att kriminella åker runt i områden där det finns fina bilar och gör research. Om jag hade en fin bil skulle jag börja med att ställa den i ett garage. Man kan också se över sina skalskydd, belysning och fundera på vilka staket man ska ha, säger Fredrik Lindstedt.

ANNONS

Så skyddar du dig mot bilstölder

  • • Förvara inte dina bilnycklar precis innanför dörren i din bostad. Förvara nyckeln i en plåtburk eller dylikt som kan motverka en eventuell signalstöld.
    • Töm bilen själv. Lämna aldrig stöldbegärlig egendom i bilen. Även om väskan eller påsen är tom, kan det locka tjuven att bryta sig in.
    • Visa gärna att du inte har något stöldbegärligt i bilen genom att ha handskfacket öppet.
    • Aktivera din GPS-tjänst i bilen om du har en sådan. Alternativt skaffa spårsändare, vilket ökar möjligheten att bilen återfinns.
    • Komplettera bilen med en godkänd rattkrycka, som ett extra mekaniskt stöldskydd och se till att den täcker krockkudden. Även bilar med key-less system kan kompletteras med godkänd rattkrycka, så att tjuven inte kan köra bilen vid elektronisk nyckelkopiering.
    • Utrusta äldre bilar med elektroniskt stöldskydd, s.k. immobiliser.
    • Märk både rutor och sidospeglar med bilrutemärkning. Det är både enkelt och effektivt. Bilens alla rutor måste bytas ut för att byta identitet på bilen och sidospeglarna blir svårare att sälja vidare.
    •Märk stöldbegärliga delar som navigationssystem, strålkastare, fälgar etc. med MärkDNA. Det avskräcker och kan även binda tjuven till stölden.
    • Se till att bilen har larm som även aktiveras om bilen lyfts eller lutas.
    • När du parkerar bilen, kontrollera att bilen verkligen går i lås innan du lämnar den. Om du hör att bilen går i lås, har du inte blivit utsatt för störningssändare.
    • Parkera helst din bil i ett garage, eller parkera i en upplyst och öppen miljö.
    • Ha inte alla nycklar på samma nyckelknippa, som ex. bostads- och bilnyckeln.
    • Tänk som en tjuv och lås alltid bilen ordentligt, även för kortare stunder.
    Källa: Stöldskyddsföreningen
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS