Dagens PS

Billigaste elbilen i Europa: Dacia Spring

Dacia Spring
Dacia Spring är den billigaste elbilen i Europa just nu. (Foto: Dacia)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 23 mars 2021Publicerad: 23 mars 2021

Dacia Spring är den billigaste elbilen i Europa just nu. I Tyskland och Frankrike går den att köpa för strax över 100 000 kronor. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Våren är kommen, revolutionen är här, lovar det rumänska budgetmärket Dacia, när de nu släpper sin mini-elbil Dacia Spring till försäljning ute på kontinenten.

“New Dacia Spring demokratiserar elbilen och befriar sig från en värld av privilegier”, står att läsa på Gruppe Renaults hemsida.

Det rumänska bilmärket ägs av franska Renault sedan 1999, och Dacia Spring är också en variant på Renault elbil City K-ZE, som säljs på den kinesiska marknaden.

Dacia Spring

Dacia Spring kostar en bit över 100 000 kronor för kunder i Frankrike och Tyskland. (Foto: Dacia)

Dacia Spring

Dacia ägs sedan 1999 av franska Renault. (Foto: Dacia)

 

I Renaults hemland Frankrike kostar den billigaste varianten, Dacia Spring Comfort, 16 990 euro, motsvarande 172 700 kronor. Med statliga subventioner inräknat kan fransmännen få bilen för 12 403 euro, motsvarande 126 100 kronor.

I Tyskland är bilen faktiskt ännu billigare, trots ett högre pris från början. Anledningen är de tyska statliga subventionerna, som är större än de franska. Dacia Spring Comfort är prissatt till 20 490 euro i Tyskland, 208 300 kronor. Men med de tyska subventionerna är priset för kunden 10 920 euro, motsvarande 111 000 kronor.

Dacia Spring

Vit version av Dacia Spring. (Foto: Dacia)

Dacia Spring

(Foto: Dacia)

Det dröjer dock till hösten innan bilarna börjar levereras till tyskarna och fransmännen. Dacia Spring kommer också att säljas i Sverige, men Renault har ännu inte presenterat ett pris eller när den kommer att finnas att köpa på den svenska marknaden.

De tekniska specifikationerna på bilen är förstås inte lika kaxiga som marknadsföringen, denna nya budgetvariant på elbil skryter främst med priset. Dacia Spring är 3,73 meter kort, har ett batteri på 27,4 kWh, en räckviddssiffra på 23,0 mil (30,5 mil vid stadskörning). Elmotorn är på 44 hästkrafter (33 kW).

Dacia Spring

Bagageluckan på Dacia Spring. (Foto: Dacia)

Dacia Spring

Dacia Spring är den billigaste elbilen i Europa just nu. (Foto: Dacia)


Läs mer:
Test: Sveriges billigaste bil är chockerande bra – Dagens PS

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS