Kampen om elbilsköparna hårdnar rejält 2022.
Här är 20 nya elektriska modeller som kommer nästa år.
De traditionella tillverkarna börjar få upp farten i jakten på Tesla.

ANNONS

Elektrifieringen inom bilbranschen går allt snabbare. Efter att ha kämpat för att få ut modeller som kan konkurrera med Tesla börjar de gamla tillverkarna nu få upp farten på allvar. Under 2022 släpps mer än 20 nya elektriska modeller – de flesta från tillverkare som tidigare fokuserat på bilar med förbränningsmotor.

Mest spännande för svenskt vidkommande nästa år är kanske de svenskutvecklade modellerna från Volvo och Polestar. Volvos version ska troligen heta Embla och Polestars modell heter helt enkelt Polestar 3. Det handlar om en ny större SUV som tillverkas på en helt ny elektrisk plattform i Volvos fabrik i Charleston i USA.

AUDI Q6 e-tron

Audi kommer med sin fjärde renodlade elektriska modell 2022. Q6 e-tron blir en stor lyxig SUV som bygger på samma plattform som Porsche Taycan och Audi e-tron GT. Räckvidden ryktas bli över 50 mil och senare följs den av en A6 e-tron.

Audis el-Suv e-tron blir försenad på grund av problem med mjukvara.

AUDI e-tron Facelift

Audis första elektriska modell e-tron börjar ha några år på nacken, och elbilar känns fort daterade i dag. Under 2022 kommer modellen med en välbehövlig facelift och får större batteri som förlänger räckvidden till över 50 mil. Modellen ligger förvirrande nära den nya Q6 e-tron i storlek.

BMW iX 1

BMW kommer med en uppdaterad version av lilla X1 nästa år, och då visas även en elektrisk version. iX1 ryktas dela mycket av tekniken med iX3. Bilen blir en konkurrent till Mercedes EQA.

BMW i7

BMW provkör just nu I7 för fullt i svenska Lappland. Det blir en lyxig limousine och konkurrerar med Mercedes framgångsrika EQS. i7 får en räckvidd på närmare 60 mil.

ANNONS
ANNONS

CITROËN AMI

Citroën börjar tillverka sin lilla elbil Ami nästa år, men det är inte bekräftat om den kommer till Sverige. Den lilla minibilen kostar under 100 000 kronor och är perfekt för stadstrafik eller som elektrisk mopedbil. Räckvidden är omkring 75 km och bilen ska kunna leasas till en låg månadskostnad.

GENESIS GV60

Under nästa år introduceras det nya lyxmärket Genesis i Europa. Elbilen GV60 är en lyxigare version av Hyundai Ioniq 5 och Kia EV6.

HYUNDAI IONIQ 6

Nu kommer Hyundai med en elektrisk sedan som utmanar Tesla Model 3. Ioniq6 får en räckvidd på på över 50 mil och samma snabbladdningsteknik som Ioniq 5 då bilarna delar bottenplatta.

Kias nya elbil EV6.

KIA EV6 GT

Under våren kommer sportversionen av Kias succébil EV6. 0–100 km/h går på galet snabba 3,5 sekunder och bilen blir snabbare än Tesla Model Y Performance.

LOTUS ”Typ 132” SUV

Lotus har smygvisat sin kommande suv Typ 132 som ska visas nästa år. Enligt ryktena delar bilen teknik med Volvo och Polestar, då Lotus numera ingår i Geely-koncernen. Bilen ska ha Lidar-teknik och 800-voltsladdning.

ANNONS
ANNONS

MERCEDES EQE

Mercedes satsar hårt på nya elektriska modeller och under 2022 så kommer EQE både som sedan och SUV. Bilen får en räckvidd på upp till 66 mil. Det tyska märket framstår mer och mer som Teslas skarpaste konkurrent just nu med branschledande räckviddssiffror.

NISSAN ARIYA

Nissans nya elektriska modell Ariya visades redan i våras, men bilen har blivit  försenad. Under 2022 ska den äntligen börja levereras till kunderna.

POLESTAR 3

Polestar 3 blir en sportigare version av nya Volvo XC90/Embla. Polestars version blir inte sjusitsig och modellen får en räckvidd på omkring 60 mil.

RENAULT MEGANE E-Tech

Renaults elektriska Megane blir en överkomlig elbil för de större massorna och är en av årets mest spännande nyheter. Designen lovar gott och räckvidden på 47 mil duger åt de flesta.

SKODA ENYAQ iV Coupé

Nu kommer coupéversionen av Skodas populära elbil Enyaq. Den vinner några mil i räckvidd jämfört med vanliga Enyaq tack vare lägre luftmotstånd.

ANNONS
ANNONS

SUBARU SOLTERRA

Subaru kommer med sin första elbil. Bilen delar teknik med nya Toyota bZ4X. För första gången på länge kommer en Subaru utan fyrhjulsdrift.

TOYOTA bZ4x

Toyotas första elbil får en räckvidd på över 450 km enligt WLTP, även om de slutliga siffrorna inte är klara. Batteriet är på 71,4 kilowattimmar. Bilen kommer med både två- och fyrhjulsdrift.

VOLVO EMBLA

Någon gång under 2022 premiärvisar Volvo sin nya elbil som troligen ska heta Embla. Den får toppmodern teknik och en räckvidd på 60 mil. Suven får lidarsensorer på taket för självkörning och 800-voltsladdning.

VOLKSWAGEN ID.5

Under våren börjar Volkswagen leverera sin elektriska coupémodell ID.5. Räckvidden blir lite längre än hos ID.4, förutom taket är modellerna nästan identiska.

VOLKSWAGEN ID.Buzz

Äntligen kommer den klassiska Folkabussen i elektriskt utförande. Den delar drivlina med ID.4 och får 204 hk och bakhjulsdrift i instegsversionen. Räckvidden blir mellan 30 och 45 mil.