Rika har tråkigt och köper exceptionellt dyra bilar som Bentley och Bugatti för att bota tristessen. I USA ökade köpen av lyxbilar i miljonklassen med 63 procent under fjärde kvartalet i fjol.

ANNONS

Det här uppger CNN och konstaterar att medan bilförsäljningen i stort sjunkit under krisen har efterfrågan på svindyra bilar skjutit i höjden.

”Jag har varit i den här branschen i 40 år och jag har aldrig sett något liknande”, säger Brian Miller, vd för Manhattan Motors, som är återförsäljare av lyxbilsmärken som Bentley, Lamborghini och Bugatti.

Snabba sportbilar "botar" i pandemin
Exklusiva bilar som Lamborghini blir plåster på såren åt deprimerade unga, förmögna i pandemin. (Foto: TT)

Försäljningen av superdyra bilar avslutade 2020 med bravur i USA. Samtidigt gick bilförsäljningen som helhet ner med 10 procent under året.

Men den där dippen märker alltså bilhandlarna i den exklusiva divisionen inget av. Tvärtom fördubblades försäljningen av bilar som kostade mer än 80 000 dollar, knappt 700 000 kronor, under fjärde kvartalet i fjol, och när det gäller bilar som kostar mer än 100 000 dollar, alltså runt 850 000 kronor och över det, noterades ett uppsving på hela 63 procent under fjärde kvartalet i fjol.

Bland köparna finns många unga som blivit rika på börsen. De är uttråkade i pandemin med alla reserestriktioner och tröstar sig med att shoppa exklusiva bilar.

”Den blomstrande aktiemarknaden har haft stor betydelse”, konstaterar Tyson Jominy, vice vd för det amerikanska dataanalys- och konsumentinformationsföretaget J.D Power, i CNN-artikeln och fortsätter:

”Eftersom rika inte har kunnat spendera pengar på resor har många vänt blickarna mot lyxvaror som dyra bilar.

Rolls-Royce gör rika glada
Det är lätt att förstå att en Rolls-Royce sprider lycka, åtminstone för stunden. (Foto: TT)

Det är inte bara fartvidunder som Lamborghini och Bugatti som attraherar superrika bilköpare i pandemin, även klassiska bilar som Bentley och i viss mån även Rolls-Royce lockar och tröstar förmögna i en tid när inget är sig likt.

Hos sportbilstillverkarna är orderböckerna fulltecknade, däribland hos McLaren och Lamborghini.

ANNONS
ANNONS

Läs mer på CNN Business.

Läs även: Svenska lyxbilsköpare anländer i helikopter [DagensPS.se] »

Rolls-Royce
(Foto: TT)

 

Bugatti
(Foto: TT)